More

  Ministerul Muncii a publicat normele de aplicare pentru noua Lege a Pensiilor

  Ministerul Muncii a făcut public, luni, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor legii privind sistemul public de pensii. Ministerul Muncii a publicat normele de aplicare pentru noua Lege a Pensiilor. Noua lege a pensiilor vine cu o nouă formulă: calculul pensiei = VPR x numărul total de puncte.
  VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei;
  număr total de puncte = puncte contributivitate (anii în care ai contribuit la sistemul de pensii, un punct pentru fiecare an) + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive (anii din armată, șomaj sau facultate, 0,25 puncte de fiecare an).
  O noutate adusă de noua lege a pensiilor este că vor fi eliminate indicele de corecție și stagiul complet de cotizare diferit, pentru a corecta inechitățile și a se baza mai mult pe principiul contributivității.
  Noua lege presupune recalcularea tuturor pensiilor, inclusiv celor deja în plată, pe baza noilor formule, la 1 septembrie 2024. Dacă pensia rezultată este mai mică decât nivelul actual, acesta se va menține.
  Începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie se va majora cu 13,8%, ajungând la 2.032 de lei.
  Indexarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie, cu rata inflației și cu 50% din creșterea reală a salariului mediu brut.
  Cei care lucrează peste stagiul de cotizare de 25 de ani vor primi puncte bonus pentru a stimula prelungirea vieții profesionale, astfel:
  0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
  Noua lege mai prevede că stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare vor fi condiționate de un stagiu de cotizare contributiv. Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare și au crescut copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, iar egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu bărbații, de 65 de ani, se va amâna până în 2035.
  Noua lege intră în vigoare la 1 septembrie 2024. Ca excepție, articolul care prevede majorarea pensiilor în 2024 și valoarea punctului de pensie în 2024 a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern făcut public de Ministerul Muncii.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE