More

  VERTICALI PENTRU ROMÂNIA: PAGINA MICILOR PICTORAȘI

     De: Prof. IRINA FLOREA  

  Continuăm seria articolelor dedicate promovării artiștilor plastici sătmăreni din școlile și liceele  învățământului de masă, din dorința de a oferi exemple copiilor talentați,  iubitori de frumos și de ce nu, de al le răsplăti, în felul nostru, efortul, dedicarea și pasiunea.

  Luna februarie e despre Potra …. Sara Maria Potra: un copil  zâmbitor, cu ochi sclipitori și cu un talent  care depășește orice limită a normalității. E supereroul Orelor de Desen: nu refuză nicio misiune,  oricât de dificilă, ajută pe toată lumea și e mereu cu zâmbetul pe buze.

  Este elevă în clasa a IX-a D, profil Filologie-bilingv, la Colegiul Național „Ioan Slavici” din municipiul Satu Mare …

  și a ales renumitul colegiu după ce a absolvit clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Mircea Eliade” din același municipiu.

  Am remarcat-o în clasă, atunci când, una după alta, lucrările ei m-au uimit prin diversitatea armoniilor cromatice utilizate,  creativitatea și complexitatea  compozițiilor,  maturitatea  abordării unor subiecte aparent bătătorite de atâția alții și nu în ultimul rând, de seriozitatea și perseverența  cu care își desăvârșește fiecare temă.

  Da. Sara e  foarte serioasă atunci când vine vorba de artă…

  (Miorița” -Potra Maria Sara, clasa a IX-a D, profil Filologie-bilingv, Colegiul Național „Ioan Slavici” Satu Mare, tehnica – acuarelă, Prof. Irina Florea)

                Am întrebat-o:

  –  Sara, cum ai descoperit tu că-ți place să pictezi?

  – „ În clasa pregătitoare, pe când aveam cinci ani și nouă luni, s-a anunțat în școală că va fi un Cerc de pictură și m-am hotărât să particip. Prima temă a fost un autoportret : doamna Oprișa a explicat ce conține un portret și cum „funcționează” fața. Așa m-am descoperit pe mine ca artistă: OMG! Culori frumoase! Lucrarea a rămas pe perete. ”

  Recunoscându-i talentul, bine-cunoscuta artistă sătmăreană Cristina Gloria Oprișa a încurajat-o să continue, a învățat-o temeinic meșteșugul picturii,  a motivat-o  prin  diverse activități artistice  și a înscris-o  la numeroase concursuri, unde rezultatele nu s-au lăsat așteptate.

  Palmaresul bogat al Sarei este depășit doar de creativitatea debordantă pe care o manifestă: a participat la Expoziția Micul Prinț, în fiecare an, încă din clasa pregătitoare, a câștigat Marele Premiu la Salonul de Pictură „Arte Mici”, în anul 2022,  Premiul I  la concursul „Steaua prieteniei”;  Premiul al II-lea  la concursul “Mesajul meu antidrog”- faza județeană;  Premiul 1 la concursul “Mândru-I portul popular”- 2023, Premiu primit din partea juriului Slovac (Ucraina).

   

  ”A folosit harul cu generozitate, Sara, copilul cu ochii cercetători și plini de lumina căutării, a dorinței de a ,,spune” tot ceea ce se află pitit în cutiuța imaginației sale, păzit cu bucurie.

        Ea e fetița pe care la 6 anișori am primit-o, intrând cu sfială în spațiul unde avea să pună pe hârtie o lume de idei , personaje și închipuiri învelite bine în personalitatea unui mic creator. Dornică să cunoască, să știe, să experimenteze, și-a folosit harul dând frâu liber imaginației pe care a revărsat-o cu generozitate pe foi, caiete, pânze și orice suport ce primea atingerea sa făcătoare de ,,minuni”. A deprins repede bucuria culorii și a liniei, și le-a făcut prietene și împreună au străbătut povești ce au prins viață sub penelul și condeiul său – își cunoștea puterea magică de a transforma orice în reușită.

  Ambițioasă și autocritică, fiecare provocare era pentru ea un motiv de ,,dezlănțuire” pe suprafața ce se transforma de fiecare dată într-un univers propriu, unde era ,,stăpână” și în urma căreia era mereu răsplătită cu aprecieri materializate în premii, diplome și aplauze pline de succes.  Știam că imaginația ei este mână în mână cu cuvântul, pentru că ceea ce ieșea de sub mâna ei purta și haina unor vorbe meșteșugite.

  Interiorizată, sau poate ,,închisă” uneori în cămăruța ei de creator, Sara a fost pentru mine una din bucuriile ce s-au numit IZBÂNDĂ. Izbânda de a dărui unui copil talentat puterea de a se manifesta cu bucuria de a descoperi lumi noi, de a le face cunoscute și celor din jur și de a fi născocitorul minunat a unui univers propriu. Năstrușnică, câte o dată poate prea absorbită de lumea ei de copil-artist, dar susținută necondiționat de părinți și bunici, pășește în pragul adolescenței cu o încărcătură minunată pe care copilăria i-a oferit-o datorită miezului de talent pe care a știut să-l cultive, să-l crească, să-l ocrotească și să facă din el o comoară la purtător.

  Mândră de ea și de tot ceea ce a realizat, îi doresc împliniri viitoare pe măsura a tot ce un suflet frumos poate să facă dar, din darul primit.” (Prof. Cristina Gloria Oprișa)

  În clasa a V-a, Sara a început colaborarea cu ziarul Gazeta de NV, la propunerea domnului profesor de Educație muzicală, Valeriu Ioan, care i-a oferit ocazia de  a ilustra unele articole, pe diverse tematici. Astfel, lucrările elevei-artist pot fi admirate adesea în publicația online sau în ziarul tipărit.

   

                  – Ce te inspiră, Sara?

  -„ Îmi găsesc inspirația în evenimentele care se întâmplă în jurul meu, în oamenii din preajmă, pe care îi transform în personaje: colegi, prieteni. Mă inspir din filme, desene animate, întâmplări. Desenez pe unde mă apucă: în tren, acasă, la școală…”

  Caietul de schițe e nelipsit din ghiozdanul fetei

  Doamna profesoară de Educație plastică, Vidami Klara, a remarcat talentul, creativitatea  și pasiunea „copilului cu suflet de artist”, și i-a apreciat „pasiunea față de desen și pictură, disponibilitatea în a încerca tehnici  mixte, teme noi.”

  Proaspătă dirigintă de boboci, doamna dirigintă a Sarei, prof. Adriana Gruia, admiră artista-adolescentă atât din prisma părintelui de copii talentați, cât și din cea a profesorului de Limba română:

  „Pentru Sara, culorile au o viață secretă. În timpul pauzelor, uneori și a orelor, desenează, iar eu sorb din priviri nuanțele armonios îmbinate. I-aș spune deseori; „Ce minunăție!, dar în tăcere îi zâmbesc gândindu-mă că aș deranja dacă aș vorbi. Doar o admir și mă gândesc dacă e suficientă lumină în jurul ei… Îi sunt dirigintă doar de cinci luni și simt că povestea noastră e abia la început. Am remarcat că abordează textele literare într-un mod original, dă dovadă de creativitate și face asocieri surprinzătoare. Are simțul umorului și o bucurie în a se implica în diverse activități. Recent, în cadrul proiectului județean „Mihai Eminescu și identitatea noastră națională”, la secțiunea „Aspecte din opera eminesciană ilustrate plastic” a obținut locul III. E extraordinar! Fiindcă, indiferent de punctajul comisiei, ea interpretează textul literar, se bucură de artă. Am văzut-o și la expoziția Brâncuși din Timișoara cum mângâia din priviri frumusețea. O felicit din toată inima și mă bucur că e eleva mea!”

   „Sunt o mama binecuvântată, având lângă mine un copil talentat, un copil care duce pe cele mai înalte culmi plăcerea de a desena si de a picta , de a așterne pe o foaie de hârtie tot ceea ce este frumos si plăcut ochiului: sentimente, trăiri, emoții, gânduri, speranțe, vise.

  Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru talentul dăruit, talent prin care Sara  aduce un elogiu Lui,  creației Sale, lumii în care trăim. Îi mulțumesc doamnei profesoare Cristina Gloria Oprisa, omul care a descoperit-o ( la vârsta de 6 ani în cadrul cercului de pictura COLORIA), a încurajat-o, a susținut-o, a avut încredere in ea .  Mentorul ei, omul care a știut să îi cultive acest talent, spre a deveni o mică artistă. Nu e greu să fii mama unui copil talentat; orice efort și sacrificiu pentru Sara , e o plăcere si o bucurie atunci când vezi în ochii ei gingași și inocenți, bucuria de a face ceea ce îi place, plăcerea si patosul regăsit în fiecare lucrare și nu în ultimul rând aprecierile primite și recunoașterea lucrărilor sale . Susținerea Sarei va fi permanentă și necondiționată, pentru noi, ea  este visul oricărui părinte. ” (Prof. Anca Potra)

  POST SCRIPTUM LA GALA UNEI PERSOANE SPECIALE

  Motto trist: Cum e să fii elev special în școală, Sara / – „Nu a vorbit nimeni cu mine!”

  Tind  să cred că asta se va schimba, și că reticența celor din jurul persoanelor extraordinare se datorează uimirii și respectului față de talent și  nu răutății sau invidiei. În noua clasă a Sarei se  regăsesc alți copii fantastici și talentați, cu preocupări similare, despre care vom povesti în următoarele ediții ale articolului „Talente sătmărene.

  Așa cum spune românul, „cine se aseamănă se adună”.

  Viitorul sună bine!

   

   

   

   

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE