More

  O clipă de aducere aminte

  Maestrul Ştefan Gregoroviciu s-a născut la 20 august 1939 la Satu Mare. A absolvit Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca în anul 1963. După un an petrecut ca tenor al Operei Române la Cluj – Napoca, se dedică, apoi, carierei didactice.

  Reîntors la Satu Mare, devine, în anul 1969, Director al Filarmonicii de Stat din oraş. La un an după învestire, prin multe eforturi, reuşeşte să transforme vechea Sală de bal a Restaurantului “Dacia” în ceea ce este şi azi, şi anume Sala Filarmonicii “Dinu Lipatti”.

  În 1971 organizează prima ediţie a “Zilelor muzicale sătmărene”, un eveniment de seamă, care dăinuieşte şi în zilele noastre. De-a lungul anilor, pe scena Filarmonicii, au urcat artişti şi ansambluri renumite. O enumerare a acestora ar fi extrem de grea, dar e bine să amintim faptul că, ani la rândul, cele mai prestigioase nume care concertau la Festivalul “George Enescu” din Capitală se regăseau, mai apoi, şi pe scena din oraşul nostru.
  A condus Filarmonica sătmăreană până în anul 1989.

  Din anul 1990, devine Director al Şcolii de Arte din Satu Mare, până în 2006, iar până în ultimii ani de viaţă, a predat canto la Liceul de Artă “ Aurel Popp” din urbea de pe Someş.

  S-a stins din viaţă în 25 aprilie 2013, lăsând în urmă o bogată moştenire culturală pentru oraşul nostru. Veşnică preţuire, maestre!

  Claudiu Govor

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE