De: Dr. Felician Pop: Editorialist – Președinte al UNIUNII ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI – Filiala ”Anton Davidescu” Satu Mare
Cele două sintagme preluate din lumea tipăriturilor sunt cât se poate de nimerite atunci când analizezi un om. Se află oare el sub tiparul convențiilor și clișeelor anoste, sau este un model, un ”bun de tipar”?
Liderii se ridică evident, din rândul celei de a doua categorii
A fi lider înseamnă în primul rând să ai o personalitate foarte puternică, să ai o fulgerătoare capacitate de sinteză și adaptare, de diagnosticare exactă a realității … dar peste toate acestea, este obligatoriu să fii înzestrat cu carismă, cu lipici, cum se spune în vorbirea curentă.
Mai presus de a te înțelege, oamenii trebuie să te simtă. Un lider este un nod energetic care trimite fluxuri empatice înspre cei din jur. Desigur, vorbesc despre liderii adevărați, născuți, iar nu făcuți, pereni și nu conjuncturali!
Istoria – atât cea națională cât și cea universală – este plină de lideri reali și falși, deopotrivă
Unii au supraviețuit uitării colective, alții au fost pur și simplu apreciați în sfera aproximațiilor condescendente, dacă nu cumva au fost azvârliți în atât de încăpătoarea ladă de gunoi a deșeurilor umane nereciclabile.
Ideologia comunistă tot bătea apa-n piuă …
cu ideea absolut ridicolă că istoria o fac popoarele, că există o conștiință universală, care plutește poate în aer, care ghidează lucrurile pe un făgaș ideal. De fapt, nu credeau nici ei gogorița aceasta, dar trebuia să dreagă cumva busuiocul populismului de extracție totalitară.
Greu a fost până omenirea și-a dat seama că nu prea există oameni providențiali, iar pentru a câștiga la ruleta istoriei trebuie să ai mult noroc, să fii prezent la locul și în timpul potrivit … că marii lideri sunt suma gândirii unor oameni înțelepți pe care aceste personalități au găsit de cuviință să și le apropie.
Mecanismele ascunse de promovare a unor indivizi sunt dintre cele mai ascunse și nici nu cred că-i rău dacă este așa …
Primejdia apare însă, atunci când mașinăria de produs lideri are ea însăși un defect de fabricație, când mâna manipulatorului este aidoma celui care trișează la cărți.
Pentru ce și pentru cine ridicăm un lider?
Sordida propagandă de partid croncănește că acești lideri luptă pentru țară, pentru binele ei. Cele peste trei decenii de marasm politic, nu au făcut altceva decât să ne smulgă un zâmbet amar. Marii noștri lideri nu au priceput mai nimic din ceea ce înseamnă construcție și reconstrucție națională, resurecția unor idealuri generoase aflate în adormire de zeci de ani. Au plutit lejer pe firul apei și la momentul potrivit s-au înecat în bulboana perfidă a indiferenței generale … pur și simplu, nu mai erau la modă!
Cu toate acestea, România are nevoie acum, mai mult ca oricând, de niște lideri,
de o elită politică educată, vizionară și responsabilă.
Desigur, România este țara tuturor posibilităților ratate, dar necesitatea edificării unei clase politice de elită este cât se poate de stringentă; iar partidul care va înțelege cel mai repede și cel mai bine acest deziderat, va fi cu siguranță, învingător.
Dar marele câștigător o să fie în cele din urmă, neamul românesc, prea mult păcălit și urgisit până acum. Pentru a deveni un lider autentic, acesta trebuie să fie neapărat BUN DE TIPAR și nicidecum, ”sub tipar”!
SPONSORII EDIȚIEI: