Descoperă poveștile Peșterii lui Ionele din Munții Apuseni

0
341
În inima Munților Apuseni, într-un colț pitoresc al României, se află un loc de o frumusețe rară și de o importanță geologică și istorică semnificativă: Peștera lui Ionele. Această peșteră, situată în județul Alba, oferă vizitatorilor o incursiune fascinantă în lumea subterană a Apusenilor, dezvăluindu-le peisaje spectaculoase și legende captivante.
Chiar dacă nu are notorietatea Peşterii Ursului sau a Gheţarului de la Scărişoara, Peştera lui Ionele este cel puţin la fel de spectaculoasă şi de interesantă. Peştera îţi va atrage atenţia prin portalul impresionant de 12 metri fiind foarte bine amenajată şi luminată, astfel încât poate fi parcursă cu uşurinţă şi de copii.
Peştera lui Ionele se află în Munţii Bihorului fiind situată în Parcul Natural Apuseni , la 805 metri altitudine, pe teritoriul comunei Gârda de Sus din judeţul Alba.
Se poate ajunge la ea prin Valea Arieșului, din comuna Gârda de Sus, urmând cale de 2,5 km drumul DJ750 ce pornește din centrul comunei spre Peștera Scărișoara pe Valea Ordâncușa.
Peștera Poarta lui Ionele este locul in care ies la lumină apele ce se pierd în ponoarele și dolinele de pe valea oarbă dintre Iapa (Dealul Frumos) si cătunul Mununa. Această a fost dovedită de colorările cu fluoresceină , facute de speologii clujeni. Este aceiași apă ce trece prin Peștera-aven Ghețarul de sub Zgurăști care se găsește la 130 m distantă. Apa saturată cu calcar dizolvat precipită pe distanța dintre peșteră și vărsarea în Ordincușa, 150 m mai jos și formează frumoase cascade de travertin și gurur.
Intrarea în peșteră se face printr-un portal înalt de 12 m. După primii 10 m, coborând panta de grohotiș întâlnim izbucul sub peretele stâng activ tot timpul anului. La 50 m de la intrare, galeria peșterii cotește în unghi drept la stânga. Urmează o săritoare care se urcă ușor datorită aderenței podelei, în fapt un perete vechi de gur. Galeria e foarte înaltă, 32 m. Peștera își pastrează profilul avand podeaua acoperită de pietriș sau bazine de tip gur. După 20 m apare un nou cot de 90° la stânga. În fundul galeriei se coboară spre fundul unui lac periodic, de obicei sec. La ploi puternice sau topirea zăpezii pe aici apare un puternic curent de apă care inundă întreaga podea a peșterii de la acest nivel.
Dacă la ultimul cot escaladăm marele dom de pe partea dreaptă, după 12 m. ajungem în galeria superioară. Este mult mai strâmtă și urcă în trepte. Găsim și câteva formațiuni modeste, stalactite, stalagmite, scurgeri parietale.
Peștera este inundată o mare parte din an, după cum o dovedesc și pereții care au diferite culori în funcție de nivelul apei.
În 2011, Consiliul Local din Gârda de Sus a hotărât modernizarea amenajării peșterii cu scări și podețuri metalice. Cu acest prilej, a fost blocat accesul la galeria superioară de dincolo de lacul periodic, tăind pe jumătate vechea scară de acces și turnând un zid de ciment la capătul acesteia, în scopul protejării faunei carstice (cu precădere cele două colonii de lilieci).
Peştera a fost descoperită de J. Vass în 1857, dar pentru prima oară a fost cercetată de Emil Racoviţă în 1921.
A fost amenajată pentru circuit turistic în 1989. În 1999, peştera Poarta lui Ionele a fost declarată monument al naturii şi inclusă pe lista ariilor protejate din România.
Numele peşterii este dat de legenda conform căreia aici a fost prins un haiduc, pe numele său Ionele, după ce o fată din satul Gârda de Sus a venit să îi aducă mâncare.
Peștera lui Ionele din Munții Apuseni este mai mult decât o atracție turistică; este o poartă către misterele subterane ale naturii și către poveștile fascinante ale trecutului. Fie că ești pasionat de speologie, de istorie sau pur și simplu de frumusețea naturii, o vizită la această peșteră te va lăsa cu amintiri de neuitat și cu o apreciere mai profundă pentru comorile ascunse ale României.
Ce poţi vizita în apropierea peşterii?
Gheţarul Scărişoara se găseşte la câţiva kilometri distanţă, aceasta fiind binecunoscuta peşteră cu gheaţă permanentă din Munţii Apuseni. Chiar şi vara când afară sunt 30 de grade gheaţa persistă în peşteră iar temperatura este apropiată de zero grade celsius.
Cheile Ordâncuşei merită vizitate datorită pereţilor de stânci ce străjuiesc Valea Ordâncuşeiri. Pe aceste stânci reuşesc să crească brazi şi molizi care parcă îşi înfing rădăcinile în stâncă.
Izbucul Cotetul Dobreştilor se găseşte la 3 kilometri de Poarta lui Ionele, pe Valea Garda Seacă. Izbucul este o mică grotă din care iese la lumina soarelul un pârâu subteran.
Ce trasee de maxim o zi pot face care să includă şi acest obiectiv turistic?
1. Arieşeni- Peştera Poarta lui Ionele- Cheile Ordâncuşii – Gheţarul Scărişoara – Mununa – Arieşeni
2. Arieşeni – Peştera Poarta lui Ionele- Cheile Ordâncuşii –Gheţarul Scărişoara– Izbucul Cotetul Dobreştilor – Izbucul Tăuz – Peştera Coiba Mare – Peştera Vârtop – Arieşeni.