More  De-un EURO speranță! Viva Espana, Viva Yamal!

  Scriu aceste rânduri după ce Spania a învins Franța și se pregătește de marea finală. Nu cunosc încă deznodământul semifinalei dintre Anglia și Olanda așa că povestea de azi o dedicăm spaniolilor și eroului lor, Lamine Yamal.

  Scriam tot în această rubrică imediat după ce Spania a învins Germania în sferturi că ibericii au meritat calificarea și că mi-aș dori să meargă până la capăt doar și pentru simplul motiv că-l au în echipă pe Lamine Yamal. Că au avut curajul să parieze pe un copil de 16 ani , că au adus un antrenor de la Tineret că la academiile lor se învață fotbal și de acolo se nasc fotbaliști. Am făcut și comparația, e drept deplasată dar care ne arată cât de lipsit de strategie și viziune e fotbalul nostru în comparație cu al lor, dintre Yamal și Enes Sali. Câtă agitație a fost cu debutul puștiului minune a lui Hagi la doar 15 ani la Națională și unde a ajuns el în 2024 deși e doar cu un an mai mare ca și noua vedetă a Spaniei. La ce ne-a folosit experimentul Enes Sali?

  Mulți s-au supărat că duelul România-Olanda a fost prezentat pe rețelele sociale drept ”Țara Lalelelor” vs ”Țara Manelelor”. Din păcate cam așa arătăm…Nu doar în fotbal…Totul pare că se întâmplă ”după ureche ” la noi …Ca să mai vin cu un exemplu și o întrebare fotbalistică.

  Sezonul trecut echipele de Liga a 3-a erau obligate să joace în teren cu doi jucători născuți în 2004. N-a contat dacă au sau NU, valoare, important era să fie la număr și să-i ascundă antrenorii pe teren. Stai…că mai trebuia și unul din 2005! Altă belea. 100 de echipe în eșalonul trei adică minim 200 de jucători din 2004…Unele echipe au riscat cu portari titulari din 2004 și-au pierdut promovări, dar asta e o altă poveste…Iar acum brusc, regula se schimbă de la toamnă…Acum ai nevoie de doi jucători din 2005 și întrebarea mea, logică, e…câți dintre jucătorii născuți în 2004 care ies din juniorat se vor mai regăsi în loturile divizionarelor C. Chiar dacă ar avea o valoare care să le dea speranțe la un loc în primul 11, ei trebuie acum să lase locul celor din 2005. Și seniorilor care să facă diferența. Câte generații am pierdut pe strategii care n-au promovat valoarea ci mai degrabă cantitatea… E greu să-l convingi pe un jucător de la noi că trebuie să muncească pentru un loc în echipă, să-l ia exemplu pe Yamal care la 16 ani aleargă și muncește pe tot terenul, când tu la 16-17-18 ani ai un contract bunicel și trebuie să te bage-n teren doar pentru că așa-i regula. Iar când se termină junioratul mulți își dau seama, și mai ales părinții, că la noi toată povestea cu promovarea a fost o păcăleală. Iar când vrei să păcălești fotbalul…te trezești că Liga 1 e plină de stranieri de mâna a 2-a care vin și-ți fură ”găina din farfurie” doar pentru că au altă mentalitate.

  Și acum câteva vorbe despre eroul de la EURO…Ziarul MARCA a avut un material extraordinar ce l-a introdus pe Lamine Yamal într-un CLUB AL ALEȘILOR…

  Lamine Yamal , care a devenit marți cel mai tânăr marcator din istoria Eurocupelor (16 ani), este un diamant în istoria sportului. Dar nu singurul. În ultimele decenii, au existat multe vedete lansate la vârste fragede care au continuat să aibă cariere legendare. Iar în acest club MARCA i-a inclus pe Pele, pe Jennifer Capriatti care la 14 ani juca prima finală WTA sau Martina Hinggis care la 16 ani a câștigat Australian Open. În club mai e Michael Chang cu singurul său trofeu de Grand Slam luat la 17 ani sau Rafa Nadal cu triumful de la Rolland Garros la 19 ani.Din baschet sunt Kobe Bryant cu debutul la 17 ani în NBA sau Luka Doncic care la 16 ani era campion cu Real Madrid…Iar în club o avem trecută de cei de la MARCA și pe inegalabila noastră NADIA COMĂNECI cu notele ei de ZECE la doar 14 ani la Jocurile Olimpice de la Montreal. Tot în club sunt, de la înot, Michael Phelps , cel mai bun înotător al tuturor timpurilor, a participat la prima sa finală olimpică ( Sydney 2000 ) la vârsta de 15 ani , aceeași vârstă la care a obținut primul record mondial (200 fluture). Ori unguroaica Krisztina Egerszegi, care a câștigat aurul la 200 de metri spate, la vârsta de 14 ani, la Jocurile de la Seul din 1988.

  Ca să închidem clubul select să amintim că deocamdată nimeni nu va bate un record vechi de peste un secol. Grecul Dimitrios Loundras a câștigat bronzul la gimnastică la Jocurile de la Atena din 1896 , primele din epoca modernă. Avea 10 ani și 218 zile.

  Lamine Yamal va împlini pe 13 iulie, cu o zi înaintea finalei, 17 ani….Doar și pentru acest amănunt , Spania merită al patrulea titlu continental! VIVA ESPANA…Poate învățăm și noi ceva de la ei…Nu doar din strategia de la fotbal ci de la toate sporturile. Că prea sunt campioni …peste tot!

  Florin Mureşan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE