More



    „Concert estival” în P-ța 25 Octombrie

        Chiar dacă vacanța încă nu s-a terminat, clinchetul de clopoțel așteptând răbdător ca toate sufletele mici și mari să se întoarcă la viața lor cotidiană, în bănci pentru cei ce mai studiază și la standurile de lucru pentru marea majoritate, un concert de vacanță nu strică. Cum vremea e călduroasă Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare vă invită joi, 29 august, de la ora 19 în Centul Nou la un „Concert în aer liber”.

     

        Chiar dacă nu este într-o pădure și nu este orchestrat de mama natură în care viorile să fie înlocuite de privighetori, alămurile de cinteze, sopranele de albine, tenorii de bursuci, cornul de boncănitul unui cerb, pianul de orga din trestii și basul de un brotac călare pe un nufăr, concertul estival în aer liber reprezintă o atracție deosebită prin programul ales și prin eroii care îl produc. Niciodată nu pot să uit că la baza unui concert se află în primul rând orchestra și când echipa poartă numele de Orchestra Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare calitatea producției este garantată. Dacă mai adăugăm ingrediente de cel mai bun gust precum dirijorul Ștefan Novak și violonistul Răzvan Stoica actul artistic poartă pecetea ascensiunii spre perfecțiune.

     

    Precis că rămânem impresionați de concert și dacă trecem doar întâmplător prin preajmă. Nu vom putea să nu respirăm câteva momente de Moncayo, Saint-Saëns, Piazzolla, Lecuona, Giménez, Loewe, Wieniawski, Salgán, Paganini sau Ravel. Pe unii poate acum îi descoperim, pe alții îi reascultăm cu drag și de muzica altora suntem chiar îndrăgostiți. Nu ne rămâne decât să participăm. Intrarea și ieșirea liberă!

     

        Termenul de concert a fost folosit pentru prima oară prin anul 1600 de către compozitorul Lodovico Grossi da Viadana. Corelli (concertul în trei părți) și Torelli (concertul pentru instrument solo) au participat la botezul unei astfel de manifestări artistice urmând ca mai apoi Händel, Bach, Vivaldi, Mozart și Beethoven să ducă noțiunea până în cele mai ascunse intimități ale emoției.

        Sperăm ca cerul patriei să fie senin nu numai joi seară. Nici câte o ploicică nu ar strica dar când m-am referit adineaori la senin gândul mi-a zburat spre o fotografie făcută de un prieten, Dan Burulea, în drumul său dinspre Brașov spre Satu Mare. Era un cer brăzdat precum reprezentarea grafică a unui sistem de ecuații pe coordonate carteziene de la examenul meu de bacalaureat. Brazdele erau de fapt dovada că pe acolo au nălucit niște avioane militare în zborurile lor de pregătire și prevenire.

        Opriți războaiele și terorismul!

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE