– Editorialist – Președinte al UNIUNII ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI – Filiala ”Anton Davidescu” Satu Mare;
Printre stupiditățile recente – și Doamne, cum s-au mai înmulțit în ultima vreme! – la loc de cinste stă și transformarea persoanei a treia singular, în persoana întâi, plural. Mai nou, tinerele mame nu spun că pruncul lor a învățat să facă singur pe oliță, ci se răsfață prostește, fără să-și dea seama de imensul ridicol pe care îl provoacă: ”Deja știm să facem pe oliță!”.
Te uiți la femeia aceasta cochetă și ți-o și imaginezi cum stă ea pe oliță, cu un zâmbet de satisfacție și de mare împlinire sufletească. Iar când spune câte o tanti de asta, ”Acuma ne ies dințișorii!”, repede arunci o privire îngrijorată înspre dantura cucoanei, și răsufli ușurat când realizezi că, totuși, nu este vorba despre ea, ci despre năzdrăvanul ei copilaș, care iată, ce strălucită performanță a atins!
Desigur, aia cu ”Acum învățăm literele alfabetului!” pare mai plauzibilă … și crezi că tânăra din fața ta se află la un moment de sinceritate, deși nu pare a fi chiar o surpriză, această mărturisire directă.
De multe ori, doar de dragul de a părea interesanți, plonjăm inevitabil și regretabil, undeva între penibil și absurd, dar și aceste ipostaze spun multe, nu doar despre oamenii cu care intrăm în coliziune, ci și despre lumea aceasta, care este tot mai destinsă, pe măsură ce devine tot mai abnormă … anormală.
Un minim de luciditate, de rațiune, le-ar putea salva pe miorlăitele și fandositele astea, care, desigur, imită la rândul lor, fals și strident, alte închipuiri.
Până mai ieri, această categorie umană citea pe nerăsuflate nemuritoarele opere ale Sandrei Brown sau cele ale autohtonei Irina Binder.
În zilele noastre, nici măcar cărțile acestea nu mai stârnesc curiozitatea emancipatelor noastre cucoane … până și aceste dive ale romanelor răsuflate au trebuit să capituleze în fața mirajului de pe Facebook sau Instagram, care – nu-i așa? – le transformă pe anonimele cititoare de odinioară, în adevărate eroine, care își fac selfie-uri prin rapiță, sau își pun pe Facebook, puzderie de poze cu importantele evenimente cotidiene din viața lor tumultuoasă și sclipitoare.
Din păcate, instantaneele de mai sus nu sunt marginale, ele au devenit generale și dau măsura exactă a unei lumi care se leapădă de sensuri și esențe, cu o viteză uluitoare.
Gospodina de astăzi e o adevărată matroană … a cărei program zilnic este presărat de ședințele de la coafor, masor și manichiuriste. Sunt în oraș zeci de saloane de înfrumusețare, nenumărate săli de fitness, dar nu există un singur cabinet de îngrijire a minții.
Trăind într-o lume atât de superficială, este evident că acum nu mai contează decât ambalajul, forma și nu fondul. Ești judecat după firma hainelor pe care le porți, ori marca mașinii din care cobori, și nicidecum după ideile tale, mai mult sau mai puțin sclipitoare.
Poate că toate aceste nevinovate stări nu sunt altceva decât semnele prevestitoare ale unui fel de societăți inaderente, care a ales calea simplității vulgarizatoare și nu mai rezonează la nimic celest, ci doar la deșertăciunea mundanului. Este clar că lumea în care doamnele sunt fericite că au învățat să citească, ori că s-au obișnuit să facă pe oliță, va trece și ea, ca atâtea alte mofturi existențiale.
Întrebarea frisonantă, care însă nu-și găsește răspunsul este: oare ce Dumnezeu, mai urmează?