Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat recent platforma online prin intermediul căreia se poate reclama comportamentul agresiv al șoferilor în trafic. Pot fi depuse plângeri, probe sau indicii care să ajute la identificarea persoanelor cu comportament violent în trafic.
Astfel, Ministerul Afacerilor Interne a informat în dimineața zilei de 6 noiembrie că de acum conducătorii auto pot reclama online șoferii care au un comportament agresiv în trafic.
Tot acest demers în mai putin de 10 minute. Primul pas este să accesezi platforma app.mai.ro sau ghiseul.ro și să-ți creezi un cont cu datele tale personale.
Atenție! În urma creerii contului va fi nevoie să-ți confirmi o singura dată identitatea la o secție de poliție. Acest pas nu e necesar dacă ai deja un cont valid pe ghiseul.ro
În continuare, pentru a registra o reclamație, accesează sectiunea „sesizări abateri rutiere”.
Aici vei putea adauga o sesizare noua prin completarea unui scurt formular cu informații precum data, ora, locul, numărul de matriculare al autovechicului implicat precum și tipul abaterii.
Tot aici este necesar să atasezi dovada video care să susțina fapta reclamată. Dacă în urma verificarilor se constată că șoferul reclamat a avut un comportament agresiv în trafic, acesta risca o sancțiune cu amendă cuprinsă între 660 si 825 lei și reținerea permisului de conducere pentru 30 de zile.
Ce manevre din trafic pot fi sesizate pe aplicația MAI
Conform prevederilor articolului 54^1 din O.U.G. 195/2002:
(1) Se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice.
(2) Prin comportament agresiv se înţelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:
- a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens;
- b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
- c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare;
- d) circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
- e) folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie;
- f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi;
- g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia;
- h) realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
- i) conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
Ce sancțiuni se vor aplica pentru comportamentul agresiv în trafic
Sancțiunea pentru comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice este prevăzută de articolul 100/3/i din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și presupune 4-5 puncte de amendă (660-825 de lei) și măsura complementară de reținere a permisului de conducere pentru 30 de zile.