Abonamentele cu nr. 32 și 33 pot fi folosite în această săptămână de melomanii sătmăreni pentru a putea petrece două seri minunate în compania a ceea ce iubesc ei în mod deosebit: muzica de cea mai bună calitate. „Concertul cameral” programat astăzi, marți, de la ora 19 și „Concertul simfonic” propus pentru joi de la aceeași oră 19 sunt surprizele pe care ni le oferă conducerea Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare. Să le luăm pe rând.
Marius Vlad Budoiu
Este artistul liric român cu cel mai vast repertoriu cuprinzând roluri de primă mărime de operă, repertoriu vocal-simfonic şi cameral (peste de 120 de titluri). A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, și a studiat cântul cu tatăl domniei sale, baritonul Ion Budoiu, cu mezzosoprana Edita Simon şi cu basul Gheorghe Roşu. Tenorul Marius Vlad Budoiu a debutat la 21 de ani ca solist în Simfonia a IX-a de Beethoven, la Filarmonica din Târgu-Mureş, apoi, în repertoriul de operă, în rolul Lenski (Evgheni Oneghin), la Opera Maghiară din Cluj. Primele roluri pe scena Operei Române din Cluj au fost Rodolfo (La Bohème de G. Puccini) şi Alfredo (La Traviata de G. Verdi). Cu rolul Tamino (Die Zauberflöte de W. A Mozart) şi-a făcut debutul pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, în 1996.
Tenorul Marius Vlad Budoiu a abordat o largă paletă repertorială, de la lucrări ale lui Händel (The Messiah, Judas Maccabeus, Israel in Ägypten) și creaţii mozartiene – rolurile Tamino (Die Zauberflote), Don Ottavio (Don Giovanni) şi Idomeneo (Idomeneo) – la lucrări ale secolului XX, compozitori ca Benjamin Britten (War Requiem, Serenade, Les Illuminations) şi Arthur Honegger (Le Roi David) și producţii ale unor autori contemporani. Repertoriul său de tenor liric a inclus câțiva ani cu succes roluri preum Lenski (Evgheni Oneghin), Rodolfo (La Bohme), Alfredo (La Traviata), Alfred (Die Fledermaus), Barinkay (Der Zigeunerbaron), Nemorino (L’elisir d’amore), Faust (Faust). Cu timpul, vocea sa a evoluat spre repertoriul spint, el abordând roluri ca Pinkerton (Madama Butterfly), Don José (Carmen), Radames (Aida), Cavaradossi (Tosca), Canio (Pagliacci), Turiddu (Cavalleria Rusticana), Don Carlo (Don Carlo) şi Manrico (Il Trovatore).
În anul 2016, Marius Vlad Budoiu a fost protagonistul unei producții cu titlul Tannhäuser, la Melbourne, care i-a adus încă o confirmare a valorii sale la nivel internațional și un premiu al presei de specialitate, pentru Cel mai bun solist de operă într-un rol masculin principal. În 2017 a participat la o producție cu Lohengrin la aceeași companie australiană, ceea ce i-a adus din nou premiul pentru Cel mai bun solist într-un rol principal masculin.
Deţinând titlul de Doctor în Muzică, Marius Vlad Budoiu desfăşoară din 1995 o bogată activitate pedagogică la Academia de Muzică din Cluj. Printre artiştii formaţi sub îndrumarea domniei sale fac parte nume de rezonanţă în arta lirică, artişti cu remarcabile cariere naţionale şi internaţionale. Este invitat mereu pentru cursuri de măiestrie la diferite instituții de artă și învățământ, astfel a predat la Iași, la București, la Düsseldorf, Melbourne, la Roma, la Conservatorul Santa Cecilia și la Institutul Pontifical de Muzică sacră, la Academia de Muzică din Berlin, Academia de Muzică din Graz și la Conservatorul Regal din Haga. Din anul 2018 Marius Budoiu deține gradul de Profesor Universitar la Academia de Muzică din Cluj.
Tenorul Marius Vlad Budoiu este distins cu multe premii naționale și internaționale, între altele cu Premiul Revistei VIP pentru Cel mai bun solist de operă al anului 2010 şi Premiul de Excelență la Galele 10 Pentru România. El a studiat managementul la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. Între anii 2013 și 2015 a activat în funcția de Manager General al Operei Naționale Române din Cluj.
Marius Budoiu a studiat regia de teatru muzical la Academia de Muzică din Cluj cu Victor Ioan Frunză, Mihai Măniuțiu și Hero Lupescu. Primele sale producții au fost pe scena Operei Române din Cluj. Astfel, în 2009 a fost premiera operei Cu Flautul la Urgențe (după Flautul Fermecat de W. A. Mozart), în 2010 Don Pasquale de G. Donizetti și în 2011 La bohème de G Puccini. În aceste spectacole, studenții Academiei de Muzică au avut ocazia de a performa pe scena Operei din Cluj, mulți dintre ei fiind astăzi între artiștii lirici români cei mai cunoscuți pe mapamond: George Petean, Adela Zaharia, Ștefan Pop, Bogdan Baciu, Bogdan Taloș, Ovidiu Purcel, Cristian Hodrea, Cristian Mogoșan și mulți alții.
Opriți războiul!