Muzeul se află în localitatea sălăjeană Iaz și este caracterizat de o unicitate aparte. Această unicitate constă în faptul că proprietara lui, Ligia-Alexandra Bodea, este cea mai tânără colecționară de obiecte tradiționale din țară. Ligia și-a început activitatea la doar 12 ani, atunci când, după moartea bunicii sale, în anul 2003, a hotărât să transforme casa în care aceasta a locuit în muzeu. Și-a iubit atât de mult bunica încât nu a fost de acord ca părinții săi să demoleze casa bătrânească ce datează de prin anul 1880, astfel că, împinsă de foarte multă pasiune, ambiție și dăruire, ea reușește să pună bazele casei-muzeu.
Primele obiecte din muzeu au fost chiar cele de care se slujea bunica ei în propria-i gospodărie. Au urmat apoi multe alte piese adunate nu doar din localitate, ci și din localitățile învecinate. Unele dintre exponate au fost obținute cu ușurintă, fiind donate sau deoarece erau considerate de către deținătorii lor lucruri inutile, fără nicio valoare și, prin urmare, erau depozitate prin podurile caselor; însă, majoritatea au fost achiziționate contra unei sume de bani, sau, nu de puține ori, tânăra povestește că era nevoită să presteze anumite munci în gospodăria foștilor proprietari ca să poată obține obiectele dorite.
În prezent, importanta colecție este una foarte vastă și este formată din obiecte de uz gospodăresc, costume populare aparținând diferitelor regiuni ale țării, icoane pe sticlă, lăzi de zestre, obiecte de ceramică, un război de țesut și multe alte piese care amintesc de frumoasa lume a satului de odinioară.
Din cauza faptului că obiectele adunate erau prea înghesuite, Ligia a dorit extinderea muzeului, fapt pentru care, susținută de către părinții săi și prin intermediul Asociației ”Alexandra Etno-Iaz” și a Centrului de Cultură și Artă Sălaj, în imediata apropiere a casei-muzeu a fost relocată o gospodărie tradițională (”Casa Birăiții”), construită la începutul anilor 1900, din localitatea învecinată, Plopiș. Această casă este locuibilă, iar în interiorul ei turiștii pot retrăi atmosfera satului din secolul XIX.
Muzeul de Artă Populară al Ligiei Bodea din Iaz s-a extins cu încă două gospodării tradiționale, în care turiștii pot să retrăiască viața de odinioară a satului.
Un alt proiect de viitor este amenajarea “drumului pâinii”. Turiștii care vor poposi la Iaz în perioada recoltatului grâului vor putea asista la treieratul cerealelor. După seceriș, turistul va duce grânele la moara din sat unde este produsă făina pentru coacerea pâinii. Drumul pâinii va avea ca punct final cuptorul bătrânesc din curtea muzeului de la Iaz, unde turiștii vor putea coace pâine pe vatră.
Turiștii care poposesc la Iaz sunt serviți așa cum se cuvine. Familia Bodea păstrează cu strictețe rețetele străvechi din sat și îi îmbie pe vizitatori cu gustări alese. La Iaz, turiștii pot degusta sarmale cu păsat, prune uscate, moșocoarne (brânzoici), miere de prune și groștior de bivoliță (smântână), toate pregătite cu mult suflet de tânăra Ligia Bodea.
Nicolae Ghişan