De: VALERIU IOAN – SENIOR EDITOR LA VERTICALI PENTRU ROMÂNIA; VICEPREȘEDINTE AL UNIUNII ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA – FILIALA ”ANTON DAVIDESCU” SATU MARE
”Bună ziua dragi prieteni vă spune Valeriu Ioan, pelerin prin România.” Așa mi-am salutat prietenii – cititori în această ultimă săptămână de vacanță a elevilor, botezată ”Vacanța de Schi”, în toate prezentările reportajelor pe care le-am realizat pe drumurile țării; o săptămână în care am vrut să uit de problemele crizelor geopolitice declarate … sau nu, de urâciunile tertipurilor și aranjamentelor din spatele ușilor semi/închise … mi-am luat familia alături și am gonit pe drumurile țării … ajungând în cele din urmă la Praid.
LOCUL UNDE DUMNEZEU VORBEȘTE ÎN INTIMITATEA SINELUI
Ca reprezentant al Gazetei de Nord Vest și având un partenereriat cu Societatea Naţională a Sării, am dorit să realizez o serie de reportaje video ÎN DIRECT în salina Praid, din județul Harghita, un loc unde permanent: vară – iarnă, noi vizitatorii ne putem bucura de beneficiile aerului puternic salin la temperatura de 16 grade.
Am ajuns într-un loc plin de viață și de mișcare, unde copii și tineri, doamne și domni de toate vârstele ne bucurăm de binefacerile dăruite de natură, ajutați fiind de cuceririle tehnologiei de ultimă oră: sistem de iluminat, wireless şi televiziune, terenuri de joacă pentru copii, spaţii de creaţie şi agrement, capelă ecumenică, cafenea, magazin souvenir şi o farmacie cu produse naturiste; toate acestea având menirea de a oferi momente de recreere pentru cei care vor să petreacă clipe plăcute într-un mediu plăcut si inedit.
Dar haideți ca să intrăm puțin în tainele acestui loc
Salina Praid se află în bazinul munților Gurghiului, cuprinsă în Dealul Sării, formând triunghiul Praid – Ocna de Jos – Ocna de Sus. Corpul de sare este dispus pe orizontală într-o formă ușor elipsoidală, iar la baza sondelor de explorare ar avea o adâncime de 2,8 kilometri, fiind cel mai mare corp de sare gemă din țară.
Zăcămintele de sare de aici s-au format în urmă cu 13,5 milioane de ani în urmă, sub un climat tropical foarte cald, iar stratul de sare care se întinde în subsolul Transilvaniei avea inițial o grosime de circa 400 de metri.
Conform cercetătorului Horváth István, ”zăcământul de sare de la Praid păstrează mai multe taine, care ţin de geologia, istoria, mineritul şi efectele balneare curative.
Primul secret rezidă în chiar geneza sării din bazinul Transilvaniei. Aliniamentul estic Corund-Praid-Sovata-Gurghiu este marcat de apariţiile „brâului de sare”, în cadrul căruia, sarea de la Praid apare la surafaţă ca pălăria unei uriaşe ciuperci.
Se poate aprecia că formarea sării din Transilvania datează din timpul geologic al Badenianului inferior (Miocenul mediu), de acum aproximativ 20-22 milioane de ani.
Sedimentele din perioadele geologice ulterioare s-au depus peste stratul de sare şi, sub presiunea lor, sarea a migrat spre zonele marginale ale bazinului. Această deplasare a sării a fost favorizată şi de greutatea sa specifică mai mică, faţă de rocile din jur şi sarea s-a ridicat pe unele falii existente, formând imense cute diapire (cute anticlinală caracterizată prin prezența unui sâmbure de roci plastice care străbat rocile acoperitoare).”
Primele exploatări de sare sunt atestate de pe vremea romanilor,
iar aceștia lucrau numai la suprafață, în gropi patrulatere, până la o adâncime de 12-15 m, de unde sarea se putea scoate ușor pe punți alunecoase și cu aparate simple de ridicat, după care o părăseau și începeau alta. Așa au extras romanii sarea peste tot în Ardeal, iar excavațiile părăsite au devenit lacuri. Cercetătorul Volker Wollmann, în monografia sa asupra mineritului, (Mineritul metalifer, extragerea sării și carierele de piatră în Dacia Romană, Cluj-Napoca, 1996 ) subliniază prezența în imediata apropiere a zăcămintelor de sare, de fiecare dată, a unei fortificații romane. Castrul roman Praetoria Augusta de la Inlăceni a apărat exploatările de sare de la Praid.
Mina este atestată documentar din anul 1200, în vreme ce exploatarea intensivă se face aici din anul 1700…
dar tehnica mineritului din salinele din Transilvania și Maramureș își are originile în epoca feudală, 1920. În timp ce în 1945 a fost introdusă metoda de exploatare prin împușcare, iar sarea din zăcământul Praid cuprinde cantităţi exploatabile pe sute de ani, care constituie una din comorile de nepreţuit ale Ardealului.
Dincolo de partea turistică și culturală, aerul sărat de aici este ideal pentru vindecarea infecțiilor cronice ale aparatului respirator:
amigdalite, sinuzite, astm bronșic, bronșite astmatiforme, diverse forme de alergii, oboseală sau stare de nervi. Cu toate acestea, cei care suferă de tuberculoză, claustrofobie, tensiune mare sau boli acute respiratorii ar fi bine să nu intre în salină, pentru că aceste afecțiuni ar putea să se agraveze.
Salina se află la o adâncime de 120 metri de la suprafață, iar transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei pe o distanță de 1250 metri până la poarta de intrare în baza de agrement; un spațiu care odată pătruns ai impresia că totul poate decurge în avantajul și sănătatea ta.
Și încă ceva … Praid este o localitate din Județul Harghita, un loc pe care localnicii îl numește cu mândrie ȚINUTUL SECUIESC, dar și un ținut care pe de o parte continuă să fie privit ca de temut și de multe ori contestat de unii semeni români ultra/ortodocși, în timp ce pe de altă parte, zi de zi oferă adevărate mărturii de civilizație, educație și respect drumețului căutător de sens și valoare.
Pentru cei doritori, vă poftim la Praid în perioada următoare pentru a vă umple trupurile și sufletele de sănătate și de bine, programul de intrare în salină pentru perioada 03 martie – 18 aprilie a.c. fiind între orele 08.00 – 16.00, ultima intrare fiind de la 14.30.
Mulțumim Praid, loc unde Dumnezeu ne poate vorbi în intimitatea sinelui!
SPONSORII EDIȚIEI: