More
  spot_img

  Noapte albă în muzeele din județ

  - Advertisement -

  moto

  În judeţul Satu Mare s-a desfăşurat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, o nouă ediţie a “Nopţii Muzeelor”, eveniment care s-a organizat în întreaga ţară. Astfel, la muzeele de pe raza judeţului au avut loc multiple manifestări, unde toţi locuitorii judeţului au putut vizita diverse expoziţii.

  Printre participanţi s-a numărat şi preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef. “Noaptea albă a muzeelor marchează sărbătoarea comunităţii ca beneficiar al efortului Muzeului Judeţean de a-şi exercita rolul educativ pe lângă cel al valorificării patrimoniului cultural local. Cred că rolul nopţii muzeelor este acela de a lărgi publicul muzeelor, de a face din muzeu o atracţie, de a aduce tineri la muzee. Este lăudabil că în ultimii ani Muzeul Judeţean s-a apropiat foarte mult de cerinţele publicului şi cea mai bună dovadă este creşterea spectaculoasă a numărului de vizitatori şi a încasărilor din bilete. Muzeele contemporane trebuie să fie spaţii deschise dialogului, entităţi vii, unde praful nu stă pe ramele tablourilor şi exponatelor. Tocmai de aceea vrem să diversificăm oferta Muzeului Judeţean şi prin realizarea Muzeului de la Măriuş, care va fi o realizare importantă pentru viaţa culturală sătmăreană. Ţin să reamintesc publicului larg şi rezultatele arheologilor sătmăreni, care se pot mândri cu descoperiri spectaculoase, pe unele din acestea le puteţi admira chiar aici, la Muzeu”, a declarat Adrian Ştef.

  Astfel, la Muzeul Judeţean sătmărenii au putut admira expoziţia de cactuşi şi plante suculente, dar şi un program artistic prezentat de cei de la grupul “Inedit”, conduşi de profesorul Sorin Berindei. La Muzeul de Artă sătmărenii au putut admira maşinile de colecţie aparţinând familiei Kovacs din Tăşnad şi grafica lui Valer Sasu expusă pe motoare, Aurel Popp şi contextul cultural al vremii, Micul Prinţ, Atelier 10 Mai, respectiv Oameni şi locuri. În schimb, la Castelul din Carei, mai mulți actori de ocazie, costumați în ținute de epocă i-au întâmpinat pe vizitatori, în timp ce la Muzeul din Tăşnad au fost expuse piese de mobilier care datează de la mijlocul secolului trecut.

  Pavel Prodaniuc  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare