Oameni şi fapte: Vasile Lang, un primar longevivprimar-comuna-pomi


În această seară, începând cu ora 22.30, îl puteţi urmări la NVTV, în cadrul emisiunii “Oameni şi fapte”, pe primarul comunei Pomi din judeţul Satu Mare. Dl. Vasile Lang este la al 4-lea mandat, iar activitatea din primărie nu are secrete faţă de dânsul. Rămâne o veche şi bună cunoştinţă a televiziunii noastre, un om ce s-a afirmat an de an prin rezultate de excepţie. De ce este apreciat Vasile Lang? Tocmai pentru seriozitatea sa în tot ceea ce face! Şi le face cu atâta pasiune şi dorinţă de a îmbunătăţi viaţa locuitorilor de pe raza comunei. Cea mai mare satisfacţie o are când realizează un obiectiv util contribuabililor şi celor ce convieţuiesc acolo. Atât de frumos explică primarul ce înseamnă dragoste şi grijă pentru oameni. A fost comunist şi chiar a urmat un curs de un an la Oradea, unde a învăţat metode prin care slujeşti intereselor celor din jur. Este primul primar care a introdus gazul în Pomi, după Fabrica de sticlă de la Poiana Codrului.

În acest an, deşi bugetul este mai mic, a reuşit să acopere capitole şi articole, încât să cuprindă toate sectoarele de activitate. Dacă-l întrebi cu ce probleme se frământă, îţi răspunde prompt: Cu problemele locuitorilor din comună, mai ales că nu prea beneficiază de locuri de muncă. Au rămas mulţi bătrâni în comună, iar tinerii revin să locuiască pe vatra satului când se apropie de pensie. Se trăieşte greu, dar cu pensia, mică cum este, cu o grădină pe lângă casă şi cu 2-3 animale, îşi asigură existenţa, dar… grija zilei de mâine rămâne o problemă pentru fiecare. Nu s-au îngrămădit investitorii străini, iar cei autohtoni, poate, încă nu s-au născut. Există o fermă cu 200 de vaci, care asigură câteva locuri de muncă. Localitatea se află la graniţa cu Maramureşul. Se află departe de Satu Mare, dar s-a mândrit cu invitaţia primită de la Prefectură, prin textul frumos întocmit, civilizat şi plin de respect, deşi era o simplă convocare la şedinţa din 28 mai.
Desigur, primarul face diferenţieri între aleşii noştri, unii dintre ei uitând de promisiunile din campanie. Aceştia nu mai trăiesc emoţii şi n-au trăiri sufleteşti pentru traiul celor care i-au votat. Sigur, sunt şi excepţii!

Primarul Vasile Lang este interesat de tot ce se întâmplă în comună. A vorbit frumos despre şcoală, despre menirea ei, dar… cu atâta drag faţă de copii. Se vede că este un tată şi bunic de excepţie. Consideră că anul 2013 nu este cu ghinion, şi pentru comună este norocos, sperând că, dacă apa este introdusă, trebuie terminată şi canalizarea. Acum locuitorii au gaz, curent, apă şi vor avea condiţii ca şi orăşenii. Ce gânduri frumoase şi câtă ambiţie la acest primar! Referitor la legea retrocedărilor este nemulţumit. Se iscă discuţii şi prezenţe la tribunal în privinţa pretenţiilor greco-catolicilor. Oricum, am înţeles că primarul şi Consiliul Local vor să realizeze un cămin pentru bătrâni. Dacă ar câştiga la loto un milion de euro, ar fi prima investiţie făcută pentru bătrânii, mulţi la număr, din comună şi jur. Iată un alt gând frumos, un vis pe care-l doreşte transformat în realitate!

Este Vasile Lang şi un politician de excepţie, un social-democrat prin gândire şi simţire, chiar înnăscut! Aşa, referitor la formaţiunile politice născute peste noapte, nu le vede viitor, ele având scopul de a încurca şi  ce avem bun. Are opinii sănătoase privind salariile din România şi mai ales diferenţele enorme între pensiile de la noi, multe ajungând la 150 milioane lei.
Este convins că un politician care urmează a fi conducător, lider, să nu promită ceea ce nu poate face. Aceştia trebuie să cultive încrederea între oameni, iar dacă pierde, să strângă civilizat mâna adversarului său. Oricum, se subliniază, ca în disputele politice să nu aducă atingeri familiei adversarului. Cei care recurg la aşa ceva, nici nu se pot numi politicieni şi niciodată nu vor fi agreaţi de marea masă a locuitorilor, nu vor putea deveni adevăraţi reprezentanţi ai acestora!
Primarul este conştient de faptul că televiziunea e ca un monstru ce te poate demola, dar şi de faptul că NVTV şi ziarul acesta sunt cu totul altfel, ele scoţând în evidenţă oamenii ce fac fapte bune pentru cei mulţi. Şi o reuşesc de minune! Sigur, a fost această discuţie cu primarul Lang o onoare pentru mine, asigurându-l că de azi mai are un prieten adevărat – NVTV şi ziarul acesta, căci prietenia adevărată ţine cât viaţa. În final, mi-am propus să subliniez câteva trăsături de caracter ale lui Vasile Lang. Este un primar adevărat, un om harnic, ambiţios, un luptător, un om vertical, tenace, ştie să-i respecte pe alţii şi este respectat, este un om de cuvânt, modest, iubit de oameni – poate răspuns iubirii sale faţă de semeni, un bun creştin (pentru el biserica este cea în care poporul mai are încredere), ştie să lucreze cu oamenii, lucrează planificat şi se bazează pe consilieri (oameni de nădejde). Sigur, are un mare ajutor în primărie, pe secretar, un om priceput, cu experienţă, corect, un om ce cunoaşte legislaţia în vigoare. Acesta este dl. Morar Mircea. Ce echipă frumoasă la primăria din comuna Pomi! Oamenii din primărie parcă se înţeleg din priviri. Spunea primarul că se comportă în aşa fel încât atunci când se întâlneşte cu colaboratorii (salariaţi şi consilieri) să fie cu zâmbetul pe buze şi cu bucuria împlinirii tuturor obiectivelor stabilite. În finalul emisiunii, primarul n-a uitat să se adreseze locuitorilor comunei, asigurându-i că îşi dă tot interesul pentru a le îmbunătăţi viaţa.

Sincer, am cunoscut un om care ştie ce-i munca, şcoala, biblioteca, grădiniţa şi mai ştie că în tot ceea ce face îl caracterizează bunul simţ. Televiziunea şi ziarul vă mulţumesc, d-le Vasile Lang, în numele locuitorilor comunei pentru tot ceea ce faceţi, pentru omenia Dvs., pentru grija faţă de om!
Felicitări!

Teodor Curpaş

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts