Prefectul Eugeniu Avram şi subprefectul Cristian Sasu au convocat ieri şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare pentru a analiza modul în care s-a intervenit în locurile din judeţ unde furtuna de luni a generat situaţii deosebite. Comitetul va mai avea ca sarcină şi inventarierea principalelor probleme care mai sunt la nivelul judeţului şi de a stabili acţiunile ce vor fi întreprinse în vederea evaluării în teren a pagubelor şi soluţiile pentru revenirea situaţiei la normal. Pe de altă parte, potrivit conducerii Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare – filiala Satu Mare, nivelul râurilor se află încă în limitele normale.
Casele romilor din Tăşnad au intrat la apă
Eterna problemă a canalelor colmatate, condimentată cu precipitaţiile abundente de luni, a făcut pagube în cartierul romilor din oraşul Tăşnad. Mai exact, un număr de zece case au fost inundate, scoţând în stradă un număr de 33 de persoane. “În privinţa celor zece locuinţe inundate în cartierul de romi din oraşul Tăşnad de apele din şanţurile de colectare a apelor pluviale, situaţie care a fost evaluată cu ocazia deplasării la faţa locului de către prefectul Eugeniu Avram şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, în cursul serii de 10 iunie, s-a precizat că situaţia nu permite deocamdată mutarea înapoi în imobile a celor 33 de persoane, acestea vor mai rămâne cazate într-o grădiniţă din apropiere cel puţin încă o zi”, se arată într-un comunicat de presă remis de Instituţia Prefectului.
Pod în pericol de prăbuşire
Creşterea bruscă a nivelului apelor pe Valea Rea, ca urmare a precipitaţiilor abundente pe raza comunei Certeze, a dus la afectarea structurii de rezistenţă a podului de beton peste respectivul curs de apă, care se află în pericol de prăbuşire. Pentru evitarea producerii unor accidente au fost instituite măsurile necesare privind restricţionarea circulaţiei în zona respectivă. În cadrul şedinţei comandamentului s-a decis constituirea de comisii mixte care să se deplaseze în principal la Tăşnad şi Certeze pentru evaluarea pagubelor şi întocmirea unui raport în baza căruia să se poate solicita fondurile necesare refacerii imobilelor şi podului afectate de ape. Din cauza cantităţilor foarte mari de precipitaţii înregistrate în 10 iunie pe raza comunei Supur, respectiv 21 de litri/metru pătrat în decurs de 2 ore, apele unui pârâu au provocat moartea a aproximativ 40.000 de pui aflaţi în halele ce aparţin unei societăţi comerciale.
Localităţi rămase în beznă totală
Conform aceleiaşi surse, mai multe localităţi din judeţ au rămas fără energie electrică. “În urma intervenţiei echipelor de la ELECTRICA SA pentru remedierea întreruperilor în alimentarea cu energie electrică cauzate de furtună, la nivelul judeţului Satu Mare, la orele dimineţii de 11 iunie, mai existau trei localităţi în care nu exista deloc alimentare şi trei localităţi în care alimentarea cu energie electrică era parţial afectată, acţionându-se în continuare pentru reluarea distribuţiei în cele şase localităţi care mai erau afectate”, se arată în comunicatul Instituţiei Prefectului.
Ciprian Bâtea