More



    Conducerea Frontierei sătmărene, anchetată de DNA

    giurea

    De aproape două săptămâni, DNA a preluat ancheta în dosarul examenelor măsluite de departajare a agenţilor, organizate în 2011 la nivelul sectoarelor PF din judeţul nostru, în urma cărora 82 de agenţi au fost disponibilizaţi. Procurorii anticorupţie încearcă să lămurească modul în care în chestionarele de examen a fost introdus un cod format din semne de punctuaţie, care permitea obţinerea cel puţin a notei 7.50 pentru cei care cunoşteau respectivul cod. Ancheta DNA îi vizează pe fostul adjunct al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Satu Mare, comisarul şef Tiberiu Giurea, alături de membrii comisiilor de examinare înfiinţate la nivelul fiecărui sector.

    Şase ofiţeri luaţi în vizor
    Serviciul Teritorial Oradea al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a preluat ancheta în dosarul examenelor de departajare a agenţilor din cadrul Sectoarelor PF de pe raza judeţului Satu Mare. Aproape întreaga conducere a Poliţiei de Frontieră din Satu Mare a fost audiată în dosar, ne-au declarat surse judiciare. În cursul zilei de luni, la Biroul DNA Satu Mare au fost audiaţi fostul adjunct al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Satu Mare, comisarul şef Tiberiu Giurea, în prezent şeful structurii CIT (Combaterea Infracţionalităţii Transfrontaliere) din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, şi şeful structurii CIT din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Satu Mare, comisarul şef Ovidiu Volcovinschi. Potrivit surselor judiciare, în dosar mai sunt vizaţi şeful SPF Negreşti Oaş, comisarul şef Pavel Nemeş, adjunctul şefului SPF Halmeu, comisarul Claudiu Miliador Dobşe, şeful PSF Carei, comisarul Emil Frunză, şi şeful SPF Tarna Mare, subcomisarul Ionel Stroi. Fostul şef al IJPF Satu Mare, comisarul şef Vasile Maxim, care n-a avut atribuţii în organizarea examenului, a scăpat de ancheta DNA.
    Cei şase ofiţeri sunt cercetaţi deocamdată pentru abuz în serviciu. În cazul în care anchetatorii vor reuşi să demonstreze că respectivul cod format din semne de punctuaţie a fost comunicat contra unor sume de bani, membrii comisiei de examinare vor fi acuzaţi şi de acte de corupţie.

    Anchetă preluată de DNA
    Reamintim că în cursul lunii aprilie a acestui an, Gazeta de Nord-Vest a dezvăluit faptul că chestionarul examenului pentru departajare a agenţilor la SPF Petea, organizat în iulie 2011, conţine un cod, alcătuit din semne de punctuaţie, care permite obţinerea cel puţin a notei 7.50. Ancheta realizată de Direcţia Generală Anticorupţie, în urma înregistrării a 22 de denunţuri penale, a demonstrat că şi celelalte chestionare folosite la examenele organizate la nivelul celorlalte sectoare PF conţineau acelaşi cod. Lucrătorii DGA Satu Mare au început cercetările pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Întrucât o parte din agenţii disponilizaţi au depus plângeri şi la DNA, în urmă cu două săptămâni ancheta a fost preluată de procurorii anticorupţie.
    Potrivit unor informaţii vehiculate imediat după susţinerea examenelor în iulie 2011, mai mulţi agenţi slab pregătiţi din cadrul IJPF Satu Mare ar fi dat diferite sume de bani, cuprinse între 1.000 şi 3.000 de euro, pentru a obţine codul alcătuit din semne de punctuaţie, lucru care le-a permis să promoveze examenele prin fraudă şi să-şi păstreze astfel locurile de muncă.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE