Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a declarat că a solicitat, printr-o adresă, o anchetă din partea corpului de control al ministrului Sănătăţii şi din partea corpului de control al ministrului Agriculturii la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA). Cererea vine ca urmare a presupuselor disfuncţionalităţi în activitatea celor două instituţii publice deconcentrate, care, în opinia preşedintelui Ştef, ar fi încurajat apariţia celui de-al doilea episod de toxiinfecţie alimentară în masă. De asemenea, Instituţia Prefectului a solicitat controale similare din partea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, de la Agenţia Naţională pentru Siguranţă Sanitar-Veterinară şi de la Ministerul Sănătăţii. Pe de altă parte, în cazul în care i se va imputa vreo vină, directorul interimar al DSP Satu Mare, Dorina Dragoş-Guran, a precizat că îşi va înainta demisia.
Caz unic în ultimele trei decenii
Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a precizat că un caz de asemenea proporţii nu a mai fost înregistrat în judeţ în ultimii 30 de ani, de unde rezultă şi gravitatea faptelor care li se impută persoanelor din conducerea Restaurantului “Romantic”. “Eu am fost implicat direct, am fost anunţat de părinţi şi de conducerea şcolii joi spre vineri. Noi, Consiliul Judeţean, am fost prezenţi pentru a coordona activitatea Spitalului şi Unitatea de Primiri Urgenţe. De altfel, am felicitat toate instituţiile aflate în subordinea noastră, care s-au descurcat. Spitalul Judeţean şi UPU au făcut faţă foarte bine. Acelaşi lucru ne-a spus în urmă cu două săptămâni şi comisia de la Bucureşti care a venit să testeze capacitatea Spitalului de a face faţă unor astfel de situaţii. Am testat-o cu adevărat, nu am fi dorit acest lucru. Cei de la Spitalul Judeţean, care sunt vechi în breasla asta, spun că de 30 de ani nu s-au întâlnit cu astfel de lucruri”, a declarat Adrian Ştef.
DSP şi DSVSA, depăşite de situaţie
Preşedintele Ştef a vorbit apoi despre faptul că DSP şi DSVSA nu s-au dovedit mai ferme în sistarea activităţii localului după producerea primului eveniment, deşi legislaţia în vigoare impunea acest lucru. “Au fost câteva probleme faţă de cum au intervenit DSP şi DSVSA în această problemă. Eu am pregătit un material vizavi de modul în care au gestionat această problemă. Avem nevoie de un DSP, un DSVSA şi un OPC extrem de implicate. Faţă de faptul că a existat o ordonanţă de sistare a activităţii după prima seară. Din păcate, şi DSP şi DSVSA vorbeau de două locaţii, de două bucătării, de faptul că s-ar putea desfăşura cel de-al doilea eveniment (botezul, n.red.). Ei, vă spun că este vorba despre o singură autorizaţie de funcţionare, pe Careiului 63, nu se poate pune problema de două bucătării, de două locaţii, pentru că autorizaţia este una singură, pe Careiului 63. Nu există decât o singură autorizaţie”, a acuzat Adrian Ştef.
“DSP şi DSVSA au încurajat evenimentul”
Mai mult, preşedintele CJ susţine că, prin poziţia lor, DSP şi DSVSA ar fi încurajat producerea celui de-al doilea eveniment. “Mergând mai departe, faptul că s-au prelevat acele probe, faptul că din declaraţia patronului pe propria răspundere că în seara următoare este alt personal, că este o altă şarjă de mâncare. Vreau să spun că nu este nimic adevărat. Din păcate, încurajat de DSP şi DSVSA. Vă spun din discuţiile pe care le-am avut la cel de-al doilea eveniment. De ce?! Pentru că la ora 22.50 a fost un control pe acel eveniment, al doilea eveniment, şi în momentul respectiv DSP a constatat că se desfăşoară un eveniment. Ei, în acel moment trebuia sistat acel eveniment. Era o ordonanţă care sista activitatea localului temporar. Consider că acel proces verbal de la DSP avea menirea de a proteja evenimentul. Aşa ceva să nu se mai întâmple. Nu că nu face faţă UPU, dar distracţia este mai frumoasă la restaurant”, a conchis Adrian Ştef.
Declaraţii false şi legături dubioase
Preşedintele Ştef a ridicat unele semne de întrebare vizavi de eventuale interese de ambele părţi, sugerând un posibil abuz sau neglijenţă în serviciu din partea unor angajaţi ai DSVSA. “Analizând situaţia, s-au prelevat probe pentru analize de la câţiva angajaţi, pentru ca să aflăm ulterior că au declarat identitate falsă. Există două buletine de analize în care s-a declarat identitate falsă. Există doi angajaţi care au declarat identitate falsă. Din discuţiile avute, se pare că au fost încurajaţi de patron şi de şefa unităţii. Şefa unităţii este doamna Onac şi există doctorul Onac la Direcţia Sanitar-Veterinară. Sper că nu are legătură şi sper că nu s-a intervenit într-un fel. Solicit corpului de control al ministrului Agriculturii şi corpului de control al ministrului Sănătăţii să verifice dacă sunt neconcordanţe în modul de lucru şi nu ştiu cum să reacţioneze sau nu ştiu ce au de făcut, atunci să reglementăm aceste lucruri. Este foarte curios faptul că în probele DSP apare stafilococul auriu în brânză, iar la DSV din aceleaşi probe nu apare deocamdată. Mi se pare ceva extrem de ciudat”, a concluzionat Adrian Ştef.
Prefectul cere controale la sânge
Prefectul Eugeniu Avram a precizat că a solicitat controale la sânge din partea forurilor centrale. “De ce s-a continuat, de ce a apărut al doilea episod?! Acest lucru este inexplicabil, nu este permis. Motiv pentru care, de la început, mi se pare că au apărut unele disfuncţionalităţi în activitatea de comunicare între cele două instituţii care trebuiau să gestioneze situaţia şi care să nu permită să se desfăşoare cel de-al doilea eveniment. A existat o ordonanţă de suspendare temporară a activităţii eliberată atât de DSP, cât şi de DSVSA. Am cerut şi eu controale de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi de la Agenţia Naţională pentru Siguranţă Sanitar-Veterinară şi de la Ministerul Sănătăţii. Mi se pare că procedura de lucru nu a fost respectată în totalitate”, a acuzat Eugeniu Avram.
“Bucătăreasa este sursa infecţiei”
Directorul DSP, Dorina Dragoş-Guran, a precizat că în urma analizelor realizate s-a confirmat sursa de infecţie, respectiv o persoană de sex feminin, “cel mai probabil fiind vorba despre bucătăreasă”. În ce priveşte sursa infecţiei, este vorba despre o toxină eliberată de stafilococul auriu prezent în secreţia nazală a persoanei de sex feminin. Ca urmare a disfuncţionalităţilor apărute, directorul DSP, Dorina Dragoş-Guran, pare extrem de hotărâtă să îşi prezinte demisia. Pe de altă parte, la DSVSA este linişte şi pace, cu toate că, potrivit preşedintelui CJ, Adrian Ştef, cele mai mari semne de întrebare planează tocmai la această instituţie, condusă de Corneliu Ceică.
Ciprian Bâtea