More



    Cum mai stăm cu şcoala

    Vara se măsoară bucuriile de vacanţe, dar şi stresul, acesta din urmă în cazul adolescenţilor care îşi dau bacalaureatul. Examenele primei sesiuni au început şi vor ţine până în 5 iulie, după care cei cărora nu le-a surâs bafta să scoată media minimă, 6, vor putea încerca din nou, în toamnă. Asta în cazul în care nu se vor simţi vlăguiţi după prima tentativă şi nu vor hotărî să-şi cruţe mintea de eforturi. În ultimii ani, bacalaureatul a fost ca un pietroi de moară pentru mulţi absolvenţi de liceu. Şi anul trecut, şi în 2011, dacă e să scotocim după statistici doar în trecutul foarte apropiat, au promovat mai puţin de jumătate dintre cei care s-au înscris la examene. Ceea ce e nu îngrijorător, ci grav de-a binelea.
    S-a tot discutat de cauzele care ar putea duce la o asemenea promovabilitate scăzută. Printre altele, unii au fost de părere că sunt prea multe examene şi prea grele. E drept, nu sunt teste chiar floare la ureche, dar nici examene de doctorat, hai să fim serioşi! Poate că aceia care împărtăşesc această opinie ar fi mai împăcaţi ca bacalaureatul să se dea în formă de test grilă, cu o întrebare unică: „Nu e aşa că Ana are mere?”. Alţii, în schimb, consideră că rezultatele de pomină din ultimii ani de la bacalaureat sunt pricinuite de un dezinteres tot mai accentuat al tinerilor pentru şcoală. Altfel spus, că mulţi îşi termină liceul, dar nu îi mai roade grija în mod deosebit să îşi ia şi bacalaureatul, fiindcă nu îi gâdilă ideea să meargă la facultate. Preferă să-şi găsească totuşi un job. La urma urmei, apropo de joburi, atunci când se organizează burse ale locurilor de muncă, aţi văzut câte posturi sunt pentru absolvenţi de studii superioare? Nu puţine, ci extrem de puţine, şi asta nu doar în Satu Mare sau prin împrejurimi, ci în toată ţara. Aşa că poate că unii dintre adolescenţii care termină liceul se gândesc mai degrabă cum să facă un ban decât cum să facă o facultate.

    E trist că şcoala pare tot mai dată deoparte şi că s-a ajuns într-un astfel de impas, în care îţi vine lesne pe buze întrebarea: oare cât mai valorează o diplomă în ziua de azi? Poate însă că bacalaureatul din acest an va anihila, prin procentul mare al celor care îl vor lua, părerile scepticilor. Doamne-ajută!

    Tiberiu Sabo

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE