More  Dispute aprigi la şedinţa Consiliului Local Satu Mare

  cl-sm

  Cu unele mici excepţii, şedinţa de ieri a Consiliului Local Satu Mare a fost practic un meci purtat între consilierii UDMR, pe de o parte, şi viceprimarul Marcela Papici şi ceilalţi consilieri, pe de altă parte, în ceea ce priveşte alocarea de sume suplimentare pentru Clubul de Fotbal Olimpia Satu Mare. Tot consilierii UDMR i-au lăsat, prin abţinerea de la vot, fără sediu nou pe copiii cu probleme de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă. Cu obiecţii din partea aceloraşi consilieri, a fost votat şi proiectul de hotărâre care prevedea gratuitate pe mijloacele de transport în comun pentru pensionarii cu pensii mai mici de 500 de lei.

  Gratis pe autobuz pentru cei cu pensii mici
  Şedinţa Consiliului Local de ieri, care a avut 28 de puncte pe ordinea de zi, s-a împotmolit pentru prima dată la proiectul care viza planul de administrare a Transurban, despre care consilierul Janos Nics a spus că este foarte general. În cele din urmă a trecut de votul consilierilor. A urmat apoi proiectul de hotărâre care prevedea gratuitate pe mijloacele de transport în comun pentru pensionari. Obiecţii la acest punct a avut consilierul Csaba Maskulic, însă de fiecare dată răspunsuri la întrebările sale a avut viceprimarul Marcela Papici. În cele din urmă, proiectul a fost votat.
  Conform proiectului de hotărâre aprobat, se acordă, începând cu data de 15 iulie, dreptul de călătorie gratuită pe mijloacele de transport în comun ale Transurban SA, pe raza administrativ teritorială a municipiului Satu Mare, pentru toţi pensionarii limită de vârstă cu domiciliul în municipiul Satu Mare şi cu pensia lunară de până la 500 lei. Subvenţia acordată ca şi diferenţă de preţ la bilete şi abonamente eliberate pe baza acestei hotărâri este de 100% la preţul unui abonament întreg valabil o lună pe raza municipiului Satu Mare pentru pensionarii la limita de vârstă cu domiciliul în municipiul Satu Mare, cu pensia lunară de până la 500 lei; 50% la preţul unui bilet întreg, pentru pensionarii la limită de vârstă cu domiciliul în municipiul Satu Mare; 50% la preţul unui abonament întreg valabil o lună pe raza municipiului Satu Mare pentru elevii înscrişi la unităţile de învăţământ cursuri de zi, primare, gimnaziale şi liceale din municipiul Satu Mare, respectiv 50% la preţul unui abonament întreg valabil o lună pe raza municipiului Satu Mare pentru donatorii de sânge pentru perioada de o lună.

  Olimpia, faultată de UDMR
  Un alt mare hop în cadrul şedinţei de ieri a fost punctul şapte de pe ordinea de zi, care prevedea aprobarea minimului de 200.000 de lei ca fiind cotizaţia municipiului Satu Mare în calitate de asociat şi membru fondator al Clubului Sportiv Fotbal Club Olimpia Satu Mare. Primul care a obiectat a fost din nou consilierul Maskulic, care a spus că acest cuantum este mult prea mare, cu toate că echipa de fotbal a promovat în Liga a II-a. În cele din urmă, după intervenţii repetate ale viceprimarului Papici şi a altor consilieri locali, s-a trecut la vot. Consilierii UDMR s-au abţinut, însă ceilalţi 12 prezenţi au votat pentru, astfel că proiectul a fost aprobat.
  O altă obiecţie la adresa Olimpiei a fost la punctul privind rectificarea bugetară a municipiului Satu Mare, unde echipei îi era alocată suma de 150.000 de lei, bani necesari pentru înscrierea acesteia în Liga a II-a, aşa după cum a afirmat şi preşedintele clubului, Dan Băbuţ. Tot consilierul Csaba Maskulic a intervenit şi a solicitat ştergerea articolului din proiectul de hotărâre, afirmând că cei din conducerea clubului nu au depus un document din care să reiasă felul în care au fost cheltuiţi banii până acum. După mai multe schimburi de replici între consilierii UDMR, pe de o parte, şi viceprimarul Papici şi preşedintele Clubului Olimpia, Dan Băbuţ, pe de altă parte, în cele din urmă, cu 12 voturi pentru şi opt abţineri, proiectul a trecut.

  UDMR lasă fără sediu Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă
  Consilierii UDMR şi-au dat iar în petec la punctul 18 de pe ordinea de zi, care prevedea intenţia transmiterii din domeniul public al municipiului Satu Mare în cel al judeţului Satu Mare a imobilului Şcolii Generale 13 de pe strada Botizului. Înainte ca viceprimarul Papici să poate explica de ce se doreşte transferul acestei şcoli de la municipiu la judeţ, preşedintele de şedinţă, Magyar Lorand, a trecut repede la vot. Consilierii UDMR s-au abţinut în grup de la vot, astfel că, din cauza faptului că un astfel de proiect avea nevoie de votul a două treimi din numărul total de consilieri, proiectul a fost respins.
  Primarul Papici a explicat, apoi, că s-a luat decizia transferului acestui imobil spre Consiliul Judeţean pentru că aici ar fi urmat să fie amenajat sediul Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă, care în prezent îşi desfăşoară activitatea în patru clădiri diferite. Potrivit celor afirmate de Papici, iar mai apoi de viceprimarul Radu Roca, imobilul fostei Şcoli Generale nr. 13, care zace de mai mulţi ani în paragină, ar fi fost locul ideal unde ar fi putut să-şi desfăşoare activitatea acest centru şcolar şi cei 250 de copii care învaţă în această şcoală. Viceprimarul Papici a mai declarat că acest punct va fi pus din nou pe ordinea de zi în şedinţa următoare.

  A fost desfiinţat Serviciul pentru Siguranţa Traficului
  Tot în cadrul şedinţei de ieri, consilierii locali sătmăreni au aprobat proiectul de hotărâre care prevedea desfiinţarea Serviciului “Siguranţa Traficului Satu Mare”, atribuţiile acestuia urmând a fi preluate de Serviciul Public “Administrarea Domeniului Public” Satu Mare. De asemenea, a fost aprobat şi proiectul care prevede revocarea hotărârii cu privire la traficul greu. Regulamentul prevedea plata unor taxe care începeau de la 20 de lei/zi şi pot ajunge până la 1.800 lei/an, în funcţie de zonă şi capacitatea camioanelor. Deşi hotărârea urma să intre în vigoare de la 1 iunie, Consiliul Local l-a revocat ieri.
  De asemenea, consilierii au mai aprobat introducerea în domeniul public al municipiului Satu Mare a DN 19 şi a DJ 194 în cadrul obiectivului “Drum de ocolire”, precum şi studiul de fezabilitate actualizat şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul “Reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în municipiul Satu Mare”.
  După terminarea şedinţei, consilierul Valeriu Vancea s-a întors în sală supărat pe faptul că cei de la siguranţa traficului l-au amendat pentru că nu şi-a luat tichet de parcare.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE