Filarmonica revine la Consiliul Judeţeancj

După ce a funcţionat timp de doi ani în subordinea Consiliului Local Satu Mare, Filarmonica de Stat Dinu Lipatti se va reîntoarce în subordinea Consiliului Judeţean, au decis ieri consilierii judeţeni reuniţi în şedinţă ordinară. Şedinţa, la care au participat 30 din cei 33 de consilieri judeţeni, a decurs în mod operativ. La şedinţă au participat şi membrii Consiliului Judeţean al Elevilor, care au avut astfel ocazia să se familiarizeze cu modul în care funcţionează Consiliul Judeţean.

O decizie binevenită pentru Filarmonică
În şedinţa ordinară de ieri, consilierii judeţeni au aprobat preluarea în subordine a instituţiei publice de concerte Filarmonica de Stat Dinu Lipatti. Potrivit expunerii de motive a proiectului de hotărâre, finanţarea din bugetul local al judeţului Satu Mare a instituţiei aflate până ieri în subordinea Consiliului Local Satu Mare nu era cea mai optimă soluţie din punct de vedere al procesului bugetar. În respectiva expunere se mai arată că instituţia serveşte atât populaţia municipiului Satu Mare cât şi a întregului judeţ. Filarmonica Dinu Lipatti a fost transferată în subordinea Consiliului Local Satu Mare, alături de Teatrul de Nord, prin Hotărârea Consiliului Judeţean Satu Mare nr. 120 din 2010.
“Mă bucur că Filarmonica, pe care tot noi am finanţat-o, a revenit în subordinea Consiliului Judeţean. Cu această ocazie, sper să fie rezolvată definitiv şi problema clădirii”, a declarat vicepreşedintele Mircea Govor. Preşedintele Adrian Ştef a declarat că Filarmonica este o instituţie foarte importantă, care face cunoscut numele judeţului în ţară şi în străinătate, precizând că situaţia clădirii se va rezolva în curând, iar preluarea se va face cu tot cu imobil de la Primăria Satu Mare. “Avem o primă izbândă în privinţa sediului Filarmonicii. Potrivit dispozitivului sentinţei, Dacia are hotelul, iar Filarmonica sediul pe care l-a ocupat până acum”, a afirmat Ştef.
Directorul Fatyol Rudolf s-a declarat bucuros de faptul că, după circa doi ani, Filarmonica revine la Consiliul Judeţean din punct de vedere administrativ, aşa cum era şi normal, iar finanţarea, care era asigurată de Consiliul Judeţean, va ajunge acum direct, fără intermediari.

Management aprobat la Centrul de Creaţie
În continuarea şedinţei, consilierii judeţeni au mai aprobat contractarea de către Spitalul Judeţean de Urgenţă a unei finanţări nerambursabile pentru îmbunătăţirea serviciilor oferite de Secţia de Obstetrică-Ginecologie, respectiv dotarea acesteia cu echipamente şi aparate moderne. Consilierii judeţeni au mai aprobat rezultatul evaluării pe anul 2012 a managementului aplicat Muzeului Judeţean şi Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. Referitor la activitatea ultimei instituţii, preşedintele Ştef a declarat că, prin aprobarea rezultatului managementului, Consiliul Judeţean şi-a asumat critica unui specialist care nu ştie să facă absolut nimic, făcând referire la senatorul Marian Valer.
Tot în şedinţa de ieri, a fost aprobat planul de analiză şi acoperire a riscurilor în judeţul Satu Mare. Cu această ocazie, preşedintele Ştef a lăudat Spitalul Judeţean şi Unitatea de Primiri Urgenţe pentru modul în care a făcut faţă situaţiei în cazul toxiinfecţiilor de la restaurantul Romantic. Totodată, a fost actualizată monografia economică-militară a judeţului Satu Mare.
Un nou început şi pentru judeţ
Preşedintele Adrian Ştef i-a invitat pe consilierii judeţeni să participe la deschiderea oficială a Zilelor Judeţului Satu Mare şi la parada portului popular. Vicepreşedintele Mircea Govor le-a cerut scuze locuitorilor municipiului reşedinţă de judeţ pentru disconfortul creat de închiderea circulaţiei în centrul Sătmarului cu ocazia manifestărilor.
Consilierul judeţean Virgil Enătescu a felicitat noua conducere a Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD. Noul lider Mircea Govor a declarat că e vorba de un nou început pentru PSD Satu Mare. În continuare, Mircea Govor s-a declarat bucuros de faptul că doi dintre vicepreşedinţii aleşi joi îi sunt alături în Consiliul Judeţean. Preşedintele Adrian Ştef a adăugat că nu numai PSD Satu Mare este la un nou început, ci şi judeţul Satu Mare.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts