Impozitul agricol a fost redusimpozit

Contestatul impozit agricol a fost micşorat odată cu reducerea normelor de venit asupra cărora se aplică cota de 16%. De asemenea, au fost scutite de la impozit suprafeţe mai mari de teren şi animale mai multe deţinute într-o gospodărie decât în varianta anterioară. Potrivit modificărilor aduse prin Legea nr. 168/2013 care aprobă OG 8/2013, există anumite norme de venit diminuate considerabil faţă de prevederile iniţiale ale Codului fiscal.
Astfel, cine are vie pe rod este scutit de impozit dacă are până la un hectar. Înainte era scutit de impozit cine avea 0,5 hectare. Cine are până la două vaci şi până la două bivoliţe nu plăteşte impozit. Până acum erau scutiţi de impozit cei care aveau până la zece oi, acum sunt scutiţi cei care au până la 50 de oi şi până la 25 de capre. La albine, erau scutiţi de impozit cei care aveau până la 50 de stupi, iar acum nu plătesc impozit cei care deţin până la 75 de stupi.
Reduceri semnificative ale normei de venit sunt la cultivarea cartofului. Înainte era stabilită o sumă anuală de 3.488 de lei la care se aplica impozitul, dar acum a rămas 2.900 de lei la hectar. La o astfel de normă înseamnă că ţăranul care cultivă asemenea plante are de plată 464 de lei pe an la stat sub formă de impozit, adică 16% din norma de venit. De asemenea, fermierul care deţine peste şase porci trebuie să plătească un impozit aplicat la o normă de venit de 56 de lei pe cap de animal, faţă de 177 de lei pe cap de animal, cum era până acum.
Termenele de plată a impozitului agricol au rămas aceleaşi stabilite iniţial, încă din februarie, de la intrarea în vigoare a acestui impozit prima tranşă se plăteşte până la 25 octombrie 2013, iar ultima tranşă până pe 15 decembrie.
Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts