More  Intoxicaţie în masă cu repetiţie

  prefect

  Sfidare cu repetiţie. De acest lucru au avut parte Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare şi Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare din partea administratorului Restaurantului “Romantic”. Deşi activitatea unităţii a fost suspendată, porţile localului au fost deschise în cursul serii de vineri, astfel încât la doar o zi după primul caz de toxiinfecţie în masă a avut loc un nou episod. Concret, 21 de persoane care au participat la un botez au ajuns la rândul lor la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Satu Mare. Autorităţile nu au stat mult pe gânduri şi l-au “recompensat” pe măsură pe administrator: două dosare penale. De asemenea, spaţiile de depozitare şi bucătăriile au fost sigilate, iar societatea comercială a fost sancţionată cu 20.000 lei.

  Prefectul Avram:
  “De ce a apărut un nou episod?!”
  Prefectul Eugeniu Avram s-a dezlănţuit sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă, întrebându-se cum a fost posibil să apară un nou episod de toxiinfecţie în masă, la doar o zi după primul caz. “Cum se poate că deşi suspendarea a fost în vigoare, activitatea localului să se desfăşoare în continuare?!”, s-a întrebat Eugeniu Avram. Mai mult, prefectul a subliniat că au fost înregistrate o serie de disfuncţionalităţi între instituţiile abilitate ale statului. Conform aceleiaşi surse, sigilarea spaţiilor a fost făcută de către DSP doar după cel de-al doilea caz de toxiinfecţie în masă, când instituţiile abilitate au constatat că societatea în cauză nu a respectat decizia de suspendare temporară a activităţii. După acelaşi episod, DSVSA a întocmit un proces verbal de sancţionare în valoare de 20.000 lei.

  Două dosare penale pentru administrator
  Adjunctul şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare, comisarul şef Florentin Vlad, a precizat că pe numele administratorului au fost întocmite două dosare penale pentru falsificare de produse sau punere în vânzare a unor produse expirate, câte unul pentru fiecare caz. În cazul în care acesta va fi găsit vinovat, riscă între trei şi 10 ani de închisoare. “Inspectoratul Judeţean de Poliţie s-a sesizat în acest caz şi a deschis pe numele administratorului două dosare penale pentru falsificare de produse sau punere în vânzare a unor produse expirate, faptă care se încadrează la articolul 313 din Codul penal. Este singurul articol în care se poate încadra această faptă. Aşteptăm, totuşi, probele de laborator pentru a continua cercetările. În cazul în care va fi găsit vinovat, acesta riscă între trei şi 10 ani de închisoare”, a declarat comisarul şef Florentin Vlad.

  DSP: “Personalul nu avea carnete de sănătate”
  Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Dorina Dragoş Guran, a declarat că instituţia pe care o reprezintă a efectuat o anchetă epidemiologică, fiind prelevate probe atât de la personal, respectiv şase persoane, cât şi probe de alimente. Potrivit aceleiaşi surse, deşi după primul caz cele şase persoane nu aveau dreptul temporar să mai presteze vreo activitate de acest gen, patru dintre acestea au muncit şi în seara zilei de vineri. Mai mult, după primele analize, cel mai probabil că unul dintre posibilele focare ar fi fost o femeie, care ar prezenta semne ale unei infecţii cu stafilococ auriu la nivelul mucoaselor nazale. Lucru şi mai grav, niciuna dintre cele şase persoane nu avea carnet de sănătate. O altă posibilă sursă de infestare ar putea fi şi un anumit tip de aliment folosit la prepararea mâncării.

  Controale masive la toate localurile
  Ca urmare a acestei situaţii, considerate deosebit de grave, prefectul Eugeniu Avram a comandat un control total la localurile de pe raza municipiului Satu Mare în vederea evitării unor viitoare cazuri de acest gen şi de asemenea anvergură. “Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vor face controale inopinate la toate localurile autorizate. Nu putem să ne jucăm cu viaţa oamenilor”, a declarat prefectul Eugeniu Avram.

  Filmul primului caz
  Reamintim că joi, de la ora 22.20, prin serviciul unic de urgenţă 112 s-a solicitat deplasarea unui echipaj de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă la Restaurantul „Romantic” din municipiul Satu Mare unde mai mulţi elevi de clasa a VIII-a de la Şcoala generală „Avram Iancu”, care serbau banchetul de absolvire, acuzau dureri abdominale, prezentând simptomele unei posibile toxiinfecţii alimentare. Cei aproximativ 100 de participanţi la acel eveniment, din care 67 de copii şi 26 profesori, plus trei persoane care asigurau servicii de sonorizare şi filmare, au fost transportaţi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Satu Mare pentru investigaţii şi acordarea îngrijirilor medicale. După finalizarea investigaţiilor un număr de 55 de persoane au fost diagnosticate cu toxiinfecţie alimentară şi li s-a administrat o medicaţie corespunzătoare pentru rehidratare şi ameliorarea semnelor de boală.

  Ciprian Bâtea

   

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE