More


  Întregul judeţ sărbătoreşte la Satu Mare

  - Advertisement -

  mircea-govor-adrian-stef

  Manifestările dedicate Zilei Judeţului vor avea loc în Piaţa 25 Octombrie şi în Piaţa Libertăţii, în zilele de 21-23 iunie, iar luni, 24 iunie, va fi oficiată o slujbă religioasă când este sărbătorit Sfântul Ioan Botezătorul, protectorul judeţului Satu Mare. De asemenea, în Palatul Administrativ, mai exact la etajul I, între Consiliul Judeţean şi Prefectură, se vor monta vitralii care îl vor înfăţişa pe noul protector al judeţului.

  Primăriile, invitate să îşi promoveze tradiţiile
  Preşedintele Adrian Ştef a declarat că primăriile din judeţ vor avea câte o căsuţă în care îşi vor putea prezenta atât specificul culinar, cât şi cultura zonei de unde provin. Potrivit celor declarate de Adrian Ştef, „căsuţele vor fi montate în Piaţa Libertăţii încă de vineri, pentru ca sâmbătă şi duminică sătmărenii să poată sărbători în linişte”. Conform aceleiaşi surse, Ziua Judeţului are menirea de a promova judeţul. “Facem acest lucru promovând fiecare localitate în parte, dar şi fiecare regiune, căci localităţile vor fi dispuse după regiunile noastre tradiţionale. Acest eveniment are scopul de a promova obiceiuri, tradiţii, fie ele culinare sau culturale, au acum posibilitatea primarii de a-şi promova istoria, tradiţiile dar şi actualitatea. Echipajele fiecărei primării vor avea o căsuţă unde vor putea să se desfăşoare, va fi foarte clar ce localitate reprezintă fiecare căsuţă. De vineri dimineaţă, de la ora 07.00, va fi blocată zona destinată amenajării acestor căsuţe. Piaţa Libertăţii va fi blocată pentru a se putea amenaja sensul giratoriu cu acele căsuţe”, a declarat Adrian Ştef.

  Premieră absolută în România
  Vicepreşedintele Mircea Govor a declarat că evenimentul constituie un prilej perfect de a promova valorile judeţului atât în România cât şi în străinătate. “Ziua Judeţului Satu Mare este o premieră absolută în România, iar acest început vreau să fie unul de succes. Sunt ferm convins de acest lucru. Nu este puţin lucru să organizezi o acţiune atât de complexă, mai ales că vor fi prezente toate comunele din judeţ. Cetăţenii judeţului vor avea posibilitatea de a cunoaşte fiecare primărie în parte. Dar şi primarii se vor putea cunoaşte între ei. Este un moment de publicitate pentru judeţul Satu Mare. Ne putem promova foarte bine în străinătate cu această ocazie”, a precizat Mircea Govor.

  Festivalul Pălincii
  Festivalul Pălincii a ajuns la a IV-a ediţie, devenind deja o tradiţie şi un brand al judeţului Satu Mare. Este de aşteptat ca anul acesta să fie cea mai reuşită ediţie, producătorii de pălincă declarându-se foarte interesaţi de a participa cu cele mai bune produse. „Festivalul Pălincii ne oferă prilejul să intensificăm promovarea produselor tradiţionale, implicit prin sprijinirea agroturismului şi activităţilor economice durabile şi sustenabile. Îi avem în vedere aici cu precădere pe cei axaţi pe producerea produselor tradiţionale care ar putea asigura locuri de muncă, în acelaşi timp contribuind la integrarea identităţii locale în imensa diversitate a culturii europene tradiţionale”, a spus Adrian Ştef.

  Festivalul Mămăligii
  Ediţia din acest an a Festivalului Mămăligii va fi organizată de Consiliul Judeţean, după ce anul trecut a fost parte a Proiectului “Tur gastronomic în judeţele Szabolcs – Szatmar – Bereg şi Satu Mare”, finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013. Dacă anul trecut, concursul de mămăligă a fost câştigat de echipa „Codru” din Ardud, anul acesta se anunţă o concurenţă foarte puternică. „Trebuie să profităm de orice oportunitate de promovare a culturii şi a produselor tradiţionale. Festivalul Mămăligii este un instrument de promovare a bunătăţilor culinare din judeţul nostru şi dacă prima ediţie a fost organizată din fonduri europene, nu am abandonat acest festival şi îl vom organiza an de an”, a declarat Ştef.

  Festivalul Mămăligii va avea trei secţiuni
  Ediția din acest an a Festivalului Mămăligii va avea în premieră trei secţiuni, pe lângă mămăligă, vor fi secţiuni şi de bogracs şi produse de patiserie. Echipele participante vor trebui să convingă un juriu format din bucătari renumiți pentru a câştiga marele premiu.

  Concurs de tăiat lemne
  O noutate la prima ediţie a Zilelor Judeţului va fi Concursul de tăiat lemne, care va avea loc în faţa Hotelului Dacia. Organizat după regulamentele internaţionale, concursul va fi cu siguranţă unul foarte spectaculos şi va atrage numeroşi spectatori.

  Ciprian Bâtea

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img