More

    Judeţul Satu Mare a dat o mână de ajutor autorităţilor maghiare

    multisalva

    Patru voluntari ai Asociaţiei Multisalva Satu Mare, sprijiniţi de Consiliul Judeţean, au oferit ajutor autorităţilor maghiare în grelele momente prin care ţara vecină a trecut în urmă cu câteva zile din cauza inundaţiilor produse aici. Activitatea voluntarilor sătmăreni în Ungaria a fost prezentată ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, la care a participat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, preşedintele Asociaţiei Multisalva, Fulop Szabolcs, şi vicepreşedintele Szekely Istvan.

    În deschiderea conferinţei de presă, preşedintele Adrian Ştef a afirmat că, prin intermediul Asociaţiei Multisalva, judeţul Satu Mare a fost printre primele care au oferit ajutor concret victimelor inundaţiilor din Ungaria. “În baza colaborării pe care judeţul nostru o are cu statul maghiar, am răspuns în acest fel solicitării autorităţilor de aici. Consiliul Judeţean a asigurat cheltuielile de transport a voluntarilor Multisalva”, a precizat Ştef.
    În continuare, preşedintele asociaţiei, Fulop Szabolcs, a afirmat că voluntarii sătmăreni au acordat ajutor persoanelor sinistrate în zona oraşului Szetendre, pe malul drept al Dunării, la circa 30 de km de Budapesta, unde inundaţiile au fost mari. Vicepreşedintele Szekely Istvan a continuat afirmând că voluntarii sătmăreni au salvat o femeie mai în vârstă, un bărbat şi chiar o pisică, toţi izolaţi de ape. De asemenea, au mai fost făcute patrulări în zonele inundate alături de poliţişti precum şi o serie de acţiuni sub ape. “Ne-a impresionat faptul că cetăţenii maghiari şi-au oferit ajutorul pentru consolidarea digurilor şi, chiar am văzut maşini cu numere româneşti care s-au deplasat la faţa locului pentru a ajuta”, a mai precizat Szekely Istvan.
    La acţiunile de ajutor din Ungaria au participat patru voluntari sătmăreni. Pe lângă cei doi mai sus amintiţi din echipă au mai făcut parte voluntarii Dan Munteanu şi Bogdan Jurjuman.
    Asociaţia Multisalva, care a luat fiinţă pentru misiunile de salvare de la Luna Şes, având în acest sens un protocol semnat cu Consiliul Judeţean, are în prezent 17 salvamontişti din care 13 atestaţi. De asemenea, voluntarii Multisalva mai pot asigura salvări din peşteri, salvamari, scafandri şi altele. De asemenea, mai are şi doi câini specializaţi pentru căutarea persoanelor dispărute. Preşedintele Asociaţiei Multisalva a mai precizat că în prezent sunt purtate discuţii cu conducerea Primăriei Satu Mare pentru a fi amenajată o bază şi la Satu Mare, după cea deja existentă la Luna Şes. “Am solicitat o centrală termică dezafectată pe care să o amenajăm”, a mai spus Fulop.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE