Meniu special: toxiinfecţie în masăupu

Ceea ce trebuia să fie un banchet de absolvire de neuitat pentru zeci de elevi şi de profesori ai Şcolii “Avram Iancu” din municipiul Satu Mare s-a transformat într-un adevărat coşmar. Şi asta pentru că cei 100 de meseni s-au trezit, după primul fel de mâncare, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Satu Mare. Un număr de 55 de persoane au fost diagnostice cu toxiinfecţie alimentară. Până la identificarea cauzelor care au dus la îmbolnăvirea elevilor şi profesorilor care au participat la banchetul de absolvire, Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare au suspendat temporar activitatea restaurantului unde s-a produs cazul de toxiinfecţie alimentară colectivă. În Secţia de Boli Infecţioase au mai rămas internaţi doar nouă copii.

Film de coşmar
Joi, de la ora 22.20, prin serviciul unic de urgenţă 112 s-a solicitat deplasarea unui echipaj de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă la Restaurantul „Romantic” din municipiul Satu Mare unde mai mulţi elevi de clasa a VIII-a de la Şcoala generală „Avram Iancu”, care serbau banchetul de absolvire, acuzau dureri abdominale, prezentând simptomele unei posibile toxiinfecţii alimentare. Cei aproximativ 100 de participanţi la acel eveniment, din care 67 de copii şi 26 profesori, plus trei persoane care asigurau servicii de sonorizare şi filmare, au fost transportaţi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Satu Mare pentru investigaţii şi acordarea îngrijirilor medicale. După finalizarea investigaţiilor un număr de 55 de persoane au fost diagnosticate cu toxiinfecţie alimentară şi li s-a administrat o medicaţie corespunzătoare pentru rehidratare şi ameliorarea semnelor de boală. Potrivit ultimelor date furnizate de către Direcţia de Sănătate Publică, în prezent au mai rămas internaţi în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean un număr de 9 copii, starea lor generală fiind relativ bună.

Autorităţile au închis localul
După anunţarea evenimentului, specialişti din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică şi Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare s-au deplasat de urgenţă la unitatea de alimentaţie publică ce a găzduit banchetul pentru prelevarea de probe şi efectuarea anchetei epidemiologice. În cursul zilei de ieri, Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au decis sancţionarea contravenţională şi suspendarea temporară a activităţii restaurantului unde s-a produs cazul de toxiinfecţie alimentară colectivă până la identificarea cauzelor care au generat îmbolnăvirile. Inspectoratul Judeţean de Poliţie, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, efectuează verificări cercetări sub aspectul săvârşirii de către autori necunoscuţi a infracţiunii de falsificare de produse alimentare.

Prefectul Avram cere toleranţă zero
Prefectul Eugeniu Avram cere tuturor instituţiilor abilitate să manifeste toleranţă zero faţă de orice încălcare a normelor sanitare şi sanitar-veterinare în unităţile de alimentaţie publică de pe raza judeţului Satu Mare şi chiar o regândire a modului de acţiune pentru a preveni repetarea unor astfel de evenimente. Prefectul judeţului consideră inacceptabilă şi intolerabilă situaţia de la restaurantul unde s-a produs evenimentul nedorit, unitate aflată sub control sanitar şi sanitar-veterinar, cu atât mai mult cu cât cei care au suferit au fost copii pentru care bucuria absolvirii s-a transformat într-un coşmar. Un aspect asupra căruia prefectul Eugeniu Avram trage un puternic semnal de alarmă se referă la unele deficienţe constatate în comunicarea şi colaborarea dintre instituţii în astfel de situaţii dar şi în activitatea de control. Se impune, în opinia prefectului, ca între Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului să existe un flux informaţional şi de alarmare eficient în depistarea şi eliminarea oricăror riscuri care pot duce la îmbolnăvirea unui număr mare de persoane.

Ciprian Bâtea

 

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts