More

    Pensionarii vor avea gratuitate pe mijloacele de transport în comun

    transurban

    Consiliul Local va discuta mâine proiectul privind acordarea dreptului de călătorie gratuită pe mijloacele de transport în comun ale Transurban pentru toţi pensionarii cu limită de vârstă şi cu pensia lunară de până la 500 lei. Dacă proiectul va trece, atunci pensionarii vor circula gratis de la mijlocul lunii viitoare.

    Cu tichete de călătorie gratuite
    La iniţiativa primarului municipiului Satu Mare, Dorel Coica, Consiliul Local Satu Mare va lua în calcul, în şedinţa de joi, aprobarea unui proiect de hotărâre privind acordarea unor facilităţi pentru transportul public în comun. Conform proiectului de hotărâre, “se acordă începând cu data de 15. 07. 2013 dreptul de călătorie gratuită pe mijloacele de transport în comun ale Transurban SA, pe raza administrativ teritorială a municipiului Satu Mare pentru toţi pensionarii limită de vârstă cu domiciliul în municipiul Satu Mare şi cu pensia lunară de până la 500 lei. Beneficiarii vor prezenta la control legitimaţia de călătorie însoţită de tichetul lunar eliberat de Transurban S.A. Cei găsiţi fără legitimaţii de călătorie valabile în mijloacele de transport ale Transurban S.A. vor fi sancţionaţi conform HCL. Nr. 33/2011. Tariful pentru transportul lunar pe bază de legitimaţie, valabilă pentru beneficiari, este valoarea unui abonament pe toate liniile, se actualizează periodic prin hotărâre a Consiliului Local Satu Mare şi se suportă din bugetul municipiului Satu Mare”, se arată în proiectul de hotărâre iniţiat de primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica.
    În ceea ce priveşte sumele necesare pentru acoperirea gratuităţilor, acestea se vor cuprinde în bugetul municipiului Satu Mare şi cu respectivele sume se va rectifica bugetul de venituri şi cheltuieli de la Societatea Transurban S.A. Satu Mare.

    Reducere în funcţie de pensie
    Conform aceleiaşi surse, subvenţiile acordate ca şi diferenţă de preţ la bilete şi abonamente acordate pe bază de hotărâri ale Consiliului local arată în felul următor: 100% la preţul unui abonament întreg valabil o lună pe raza municipiului Satu Mare pentru pensionarii la limita de vârstă cu domiciliul în municipiul Satu Mare, cu pensia lunară de până la 500 lei; 50% la preţul unui bilet întreg, pentru pensionarii la limită de vârstă cu domiciliul în municipiul Satu Mare; 50% la preţul unui abonament întreg valabil o lună pe raza municipiului Satu Mare pentru elevii înscrişi la unităţile de învăţămînt cursuri de zi, primare, gimnaziale şi liceale din municipiul Satu Mare, respectiv 50% la preţul unui abonament întreg valabil o lună pe raza municipiului Satu Mare pentru donatorii de sânge pentru perioada de o lună, conform Legii 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană şi H.G.R. 1364/2006 pentru aprobarea drepturilor şi obligaţiilor donatorilor de sânge.
    Pentru solicitarea acestor subvenţii se va depune la Primăria Municipiului Satu Mare o notă de fundamentare sau documente justificative cu valoarea totală a subvenţiei diferenţă de preţ, care să fie însoţită de anexe privind elementele de calcul care să aibă în vedere categoriile şi numărul persoanelor beneficiare, totalul biletelor, abonamentelor şi legitimaţiilor eliberate pentru pensionari.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE