More



    Peste 1.300 de kilograme de ambrosia, colectate în judeţ

    - Advertisement -

    lupta-ambrosia

    Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare, prin activităţile pe care le desfăşoară, acordă o importanţă deosebită calităţii factorilor de mediu. Unul dintre aceşti factori, aerul, este periclitat şi de prezenţa polenului puternic alergen produs de planta invazivă ”Iarba pârloagelor” – Ambrosia artemisiifolia. În acest context, începând cu anul 2008, APM Satu Mare, în colaborare cu Direcţia pentru Sănătate Publică, Consiliul Judeţean Satu Mare şi cu autorităţile publice locale, a iniţiat ample campanii de informare şi conştientizare a importanţei extirpării ”Ierbii pârloagelor” cu sloganul: “Ambrosia – factor de risc pentru mediu şi sănătate”.

    Anul trecut, în cadrul campaniei s-au implicat primăriile Batarci, Doba, Carei, Foieni, Urziceni, Petreşti, Micula, Moftin, Andrid, Căuaş, Livada, Turulung şi Societatea Carpatină Ardeleană Satu Mare, participând 89 de voluntari, fiind colectată cantitatea de 682 de kg de iarba pârloagelor care a fost depozitată în vederea compostării la nivel local sau la depozitul ecologic de la Doba. În acest an, în cadrul campaniei de colectare a plantei invazive şi în urma mediatizării prin împărţirea a peste 200 de afişe având ca temă campania “Ambrosia – factor de risc pentru mediu şi sănătate” autorităţilor publice locale de pe raza judeţului Satu Mare, în acţiunile de colectare s-au implicat primăriile din Satu Mare, Beltiug, Pişcolt, Micula, Ciumeşti, Ardud, Sanislău, Săcăşeni. În total, la campania din acest an au participat 174 de voluntari care au colectat 1.305 kg de iarba pârloagelor, aceasta fiind transportată de firmele de salubrizare la depozitul ecologic Doba în vederea compostării. În cazul Primăriei Ciumeşti, extirparea plantei invazive s-a realizat mecanic, prin cosirea acesteia de pe marginea acostamentelor atât în intravilanul comunei cât şi de pe marginile parcelelor culturilor agricole.

    Angajaţii APM, alături de viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, şi de copiii de la Asociaţia “Stea”, au participat la colectarea ierbii pârloagelor pe strada Depozitelor unde, înaintea începerii acţiunii, specialistul în biodiversitate, Ioan Man, a prezentat importanţa şi modul de combatere a plantei. La finalul acţiunii de colectare, copiii de la Asociaţia “Stea” au beneficiat de o binemeritată recompensă constând într-o pizza oferită de SC Alpin SRL. Iniţial, cei de la APM Satu Mare şi-au propus să colecteze această plantă invazivă pe traseul Satu Mare – Botiz, dar dat fiind faptul că această rută se caracterizează printr-un trafic intens şi la acţiune au participat şi copii, pentru siguranţa acestora, locaţia campaniei de colectare a fost schimbată.

    Prin aceste campanii iniţiate de APM Satu Mare, care vor continua şi pe viitor, se poate preveni înflorirea acestei plante şi astfel se reduce semnificativ impactul polenului asupra sănătăţii oamenilor în intravilanul localităţilor, precum şi răspândirea ei.

    Pavel Prodaniuc



    ULTIMELE ȘTIRI

    Latest Posts