More  Ponta şi Dragnea ajută judeţul Satu Mare

  cj

  După ce Organizaţia Judeţeană Satu Mare a PSD s-a debarasat de senatorul Valer Marian, de la Bucureşti încep să apară primele de ajutor financiar, în valoare de 10,2 milioane lei, din partea premierului Victor Ponta şi a vicepremierului Liviu Dragnea. Astfel, Consiliul Judeţean Satu Mare a făcut primul pas important spre descentralizare. Concret, Consiliul Judeţean a primit suma de 10,2 milioane de lei din partea Guvernului României, fonduri pe care forul judeţean a primit libertatea de a le prioritiza în funcţie de nevoile fiecărei primării. Semnarea contractelor de finanţare aferente Listei obiectivelor de investiţii aprobată pentru finanţare pe anul 2013 prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală a avut loc ieri, în prezenţa preşedintelui şi a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef şi Mircea Govor, a subprefectului Cristian Sasu, respectiv a primarilor din localităţile beneficiare. Din această sumă, cel mai mare cuantum l-a primit Staţiunea Luna Şes, în vederea finalizării cât mai rapide a acestui proiect.

  Primul pas spre descentralizare
  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a ţinut să evidenţieze eforturile susţinute ale echipei USL, formate din preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef şi Mircea Govor, respectiv ale deputaţilor Ovidiu Silaghi şi Octavian Petric, care s-au concretizat prin alocarea, într-o primă fază, a sumei de circa 2,3 milioane de euro. “Această sumă de circa 2,3 milioane de euro reprezintă un lucru extrem de important pentru dezvoltarea judeţului şi reprezintă rezultatul unor demersuri pe care le-am făcut încă de la preluarea mandatului. Împreună cu Mircea Govor, Ovidiu Silaghi şi Octavian Petric am prezentat şi promovat sistematic stadiul investiţiilor din judeţ în faţa Guvernului României”, a declarat Adrian Ştef. Mai mult, preşedintele Ştef consideră că primul pas spre descentralizare îl reprezintă faptul că Guvernul i-a permis Consiliului Judeţean să aloce fondurile în funcţie de priorităţile fiecărei primării în parte.

  Sprijin fără discriminare
  Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a precizat că instituţia pe care o reprezintă sprijină orice primar, orice comunitate, indiferent de culoarea politică sau componenţă naţională. “Alocarea acestor fonduri a fost discutată cu ministrul Liviu Dragnea ori de câte ori a fost în judeţul Satu Mare. Am fost împreună cu Adrian Ştef, Ovidiu Silaghi şi Octavian Petric la ministrul Dezvoltării Regionale pentru a-i prezenta proiectele noastre. Vom mai primi bani, vă asigur de acest lucru. Suntem mai mult decât interesaţi să ajutăm primăriile, în special cele care au proiecte de investiţii. Noi nu facem niciun fel de discriminare, ci vrem să facem un echilibru, să îi ajutăm pe toţi primarii, să sprijinim toate comunităţile locale. Facem tot posibilul ca primarii şi comunităţile pe care le reprezintă să fie mulţumite”, a declarat Mircea Govor. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean a precizat că din această sumă, cel mai mare cuantum l-a primit Staţiunea Luna Şes, în vederea finalizării cât mai rapide a acestui proiect.

  Liviu Dragnea vine la Satu Mare
  Vicepreşedintele Consiliului Judeţean a mai precizat că începând de săptămâna viitoare, mai exact de luni, vor începe lucrările la Autostrada Oaşului, fiind foarte probabil ca startul lucrărilor să fie dat de către ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, care este aşteptat în judeţ. “Luni începem lucrările la Autostrada Oaşului, iar în trei-patru luni vom termina proiectul. Din informaţiile pe care le deţinem, este foarte probabil ca domnul ministru Liviu Dragnea să ajungă săptămâna viitoare în judeţ”, a declarat Mircea Govor.

  Fonduri pentru dezvoltarea localităţilor
  Contractele de finanţare au fost încheiate între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Consiliul Judeţean Satu Mare şi Unităţile Administrativ Teritoriale. Astfel, comuna Bixad a primit pentru proiectul privind alimentarea cu apă potabilă a satelor Boineşti, Trip şi Bixad suma de 128.000 lei, comuna Beltiug a primit 727.000 de lei tot pentru lucrări de introducere a apei potabile, comuna Călineşti-Oaş a primit 500.000 lei pentru realizarea reţelei de canalizare şi a staţiei de epurare şi suma de 161.000 lei pentru modernizarea DC 80 Coca-Păşunea Mare. De asemenea, comunei Certeze i-a fost alocată pentru realizarea reţelei de canalizare şi a staţiei de epurare suma de 173.000 lei, comunei Gherţa Mică i-au fost alocaţi pentru reţeaua de canalizare şi pentru staţia de epurare 500.000 lei, comunei Turulung i-au fost direcţionaţi 34.000 lei pentru modernizarea DC 7 Turulung-Gherţa Mare, comunei Craidorolţ i-au fost alocaţi 387.000 lei pentru asfaltarea DC141 Eriu Sâncrai-Satu Mic-Mihăieni, comunei Andrid- 833.000 lei pentru reabilitarea DC124 Dindeştiu Mic – Dindeşti, iar comunei Homoroade -35.000 lei pentru reabilitarea DC20 Chilia. De departe, cea mai mare sumă a fost primită de oraşul Negreşti Oaş pentru dezvoltarea zonei turistice Luna Şes – modernizare DC 75 şi drum de acces (etapa I, inclusiv stratul de bază din mixtură asfaltică AB2), canalizare şi aducţiune apă, respectiv 6.722.000 lei.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE