Acţiunile de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog funcţionează la cote de avarie în judeţul Satu Mare. Şi asta pentru că Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Satu Mare a mai rămas cu doar doi angajaţi, din cinci cât are pe statul de plată. Un medic a plecat, cel mai probabil din cauza condiţiilor improprii de muncă, în timp ce alte două angajate au plecat în concediu de maternitate. Şi ca meniul să fie complet, CPECA funcţionează, dacă se poate spune aşa, într-o singură cameră. Motiv pentru care activitatea este mult îngreunată. În aceste condiţii, nici nu este de mirare că eforturile CPECA sunt diminuate drastic, în timp ce consumul de stupefiante înregistrează o creştere alarmantă. Concluzia a fost trasă de coordonatorul CPECA Satu Mare, Camelia Tarba, cu ocazia şedinţei de ieri a Autorităţii Judeţene de Ordine Publică.
Mai mult de jumătate dintre angajaţi au “dezertat”
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Satu Mare funcţionează într-o singură cameră. Aici ar trebui să se facă atât consiliere psihologică, dar şi angajaţii ar trebui să îşi desfăşoare activitatea. În aceste condiţii nu mai miră pe nimeni că mai mult de jumătate dintre angajaţi au dat bir cu fugiţii. Unii pentru că, cel mai probabil, s-au săturat, iar alţii pentru că vor merge în concediu de maternitate. “Schema de personal a Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare este formată din cinci persoane, respectiv doi specialişti în prevenirea consumului, un medic, un psiholog şi un asistent social. Din nefericire, medicul a plecat, în timp ce două colege vor merge în concediu de maternitate”, a declarat responsabilul CPECA, Camelia Tarba. Conform aceleiaşi surse, CPECA ar trebui să aibă minim patru angajaţi, şi asta pentru a putea funcţiona la cote de avarie. Cum Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare va rămâne cu doar doi angajaţi, rezultă faptul că CPECA va funcţiona la cote de desfiinţare.
Soluţie de compromis
Din câte se pare, implicarea reală şi devotamentul manifestat de angajaţii CPECA vor reuşi să combată inerţia statului român când vine vorba despre combaterea consumului de droguri. Concret, Camelia Tarba spune că o parte din sarcinile ce le revin angajaţilor CPECA vor fi preluate de profesori şi de consilierii şcolari. Pe de altă parte, alte sarcini vor fi preluate de către instituţiile subordonate Spitalului Judeţean Satu Mare. “În aceste condiţii, cu doar o cameră, nu se poate face asistenţă antidrog”, a spus, cu un zâmbet ironic în colţul gurii, Camelia Tarba. Preşedintele Autorităţii Judeţene de Ordine Publică (ATOP) Satu Mare, Iosif Pinter, şi-a manifestat sprijinul în identificarea unei noi locaţii, în care spaţiul să fie mult mai generos. Cu toate eforturile depuse de CPECA Satu Mare şi de Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare în combaterea consumului de droguri, în special de substanţe etnobotanice, majoritatea consumatorilor se aprovizionează cu substanţe stupefiante de pe internet.