În baza unui proiect aprobat de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, şi cu ajutorul Consiliului Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare va construi, în perioada următoare, primul Centru multifuncţional pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului din judeţul Satu Mare. Centrul, care va fi finalizat până la finele acestui an, va veni în sprijinul tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie, fiindu-le oferite servicii de reinserţie socială. Detalii despre acest obiectiv au fost furnizate ieri, în cadrul şedinţei Comisiei judeţene privind incluziunea socială de la sediul Prefecturii, de şeful serviciului monitorizare, strategii şi proiecte din cadrul DGASPC, Minodora Popa.
Centrul multifuncţional pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului va fi construit la Noroieni pentru că în această localitate DGASPC dispune de un teren, potrivit celor afirmate de Minodora Popa. Va avea o suprafaţă totală de 402,97 metri pătraţi şi va include partea de parter şi un etaj. Imobilul va cuprinde un număr de zece camere, bucătărie, cameră de zi şi cinci băi. În centru vor putea fi cazate 20 de persoane, câte două în fiecare cameră. În prezent clădirea se află în stadiul de fundaţie însă perioada de finalizare a construcţiei este de 6 luni, adică până la finele acestui an. Instituţia va avea patru angajaţi şi anume un psiholog, un asistent social, un şef de centru şi un administrator.
Astfel, tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului vor putea să stea în centru cel mult trei ani. Aceştia vor semna un contract de rezidenţă cu conducerea serviciului. De asemenea, conducerea centrului va încheia un contract de parteneriat şi cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare în vederea includerii tinerilor în cadrul diverselor cursuri de calificare şi pentru a-i ajuta să-şi găsească un loc de muncă.
Reprezentantul DGASPC Satu Mare a mai arătat că în ultimii trei ani au părăsit sistemul de protecţie a copilului peste 160 de tineri sătmăreni, iar în acest an se estimează că circa 25-30 de tineri vor face la fel. “Mulţi dintre aceştia au fost reintegraţi în familiile din care provin, însă centrul pe care îl vom construi la Noroieni va avea ca sarcină pregătirea acestor tineri pentru viaţă, în sensul că vor fi calificaţi în vederea găsirii unui loc de muncă”, a mai precizat Minodora Popa. Atât şeful serviciului monitorizare din cadrul Prefecturii Satu Mare, Ramona Antonescu, cât şi consilierul pe probleme cu romii din cadrul aceleiaşi instituţii, Rozalia Bondrea, au declarat că un astfel de centru este cât se poate de necesar în judeţ şi că ar trebui construite mai multe.
Tot în cadrul şedinţei de ieri, reprezentanţii Oganizaţiei Caritas Satu Mare au prezentat un proiect de asistenţă a persoanelor vârstnice din perspectiva incluziunii sociale şi au fost prezentate modificările legislative în domeniul asistenţei sociale.
Florin Dura