Sătmărenii, aşteptaţi să petreacă patru zile şi patru nopţimircea-govor-adrian-stef

Manifestările dedicate Zilei Judeţului vor avea loc în Piaţa 25 Octombrie şi în Piaţa Libertăţii, în zilele de 21-23 iunie, iar luni, 24 iunie, va fi oficiată o slujbă religioasă când este sărbătorit Sfântul Ioan Botezătorul, protectorul judeţului Satu Mare. Deschiderea evenimentului va avea loc azi, cu începere de la 20.30, prin intonarea Imnului de Stat al României şi intonarea Imnului Europei. De la ora 20.40 a fost programat un program muzical al Cvartetului Dinu Lipatti, iar de la ora 21.15 oficialităţile vor susţine o serie de discursuri. De la 21.30 a fost programat un concert de muzică clasică susţinut de Orchestra Filarmonicii Dinu Lipatti, urmat de un show pirotehnic. Prima seară va fi încheiată cu un laser show. 

Pe parcursul celor patru zile, preşedintele Adrian Ştef a declarat că primăriile din judeţ vor avea câte o căsuţă în care îşi vor putea prezenta atât specificul culinar, cât şi cultura zonei de unde provin. Potrivit celor declarate de Adrian Ştef, „căsuţele vor fi montate în Piaţa Libertăţii încă de vineri, pentru ca sâmbătă şi duminică sătmărenii să poată sărbători în linişte”. Conform aceleiaşi surse, Ziua Judeţului are menirea de a promova judeţul. Vicepreşedintele Mircea Govor a declarat că evenimentul constituie un prilej perfect de a promova valorile judeţului atât în România, cât şi în străinătate. “Ziua Judeţului Satu Mare este o premieră absolută în România, iar acest început vreau să fie unul de succes. Sunt ferm convins de acest lucru. Nu este puţin lucru să organizezi o acţiune atât de complexă, mai ales că vor fi prezente toate comunele din judeţ. Cetăţenii judeţului vor avea posibilitatea de a cunoaşte fiecare primărie în parte. Dar şi primarii se vor putea cunoaşte între ei. Este un moment de publicitate pentru judeţul Satu Mare. Ne putem promova foarte bine în străinătate cu această ocazie”, a precizat Mircea Govor.

În cadrul primei ediţii a Zilelor Judeţului va avea loc şi Festivalul Pălincii, care a ajuns la a IV-a ediţie şi care a devenit deja o tradiţie şi un brand al judeţului Satu Mare. Este de aşteptat ca anul acesta să fie cea mai reuşită ediţie, producătorii de pălincă declarându-se foarte interesaţi de a participa cu cele mai bune produse. De asemenea, ediţia din acest an a Festivalului Mămăligii va fi organizată de Consiliul Judeţean, după ce anul trecut a fost parte a Proiectului “Tur gastronomic în judeţele Szabolcs – Szatmar – Bereg şi Satu Mare”, finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013. Ediția din acest an a Festivalului Mămăligii va avea în premieră trei secţiuni, pe lângă mămăligă, vor fi secţiuni şi de bogracs şi produse de patiserie. Echipele participante vor trebui să convingă un juriu format din bucătari renumiți pentru a câştiga marele premiu. O noutate la prima ediţie a Zilelor Judeţului va fi Concursul de tăiat lemne, care va avea loc în faţa Hotelului Dacia. Organizat după regulamentele internaţionale, concursul va fi cu siguranţă unul foarte spectaculos şi va atrage numeroşi spectatori.

Ciprian Bâtea

 

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts