Senatorul Marian Valer capu’ la magistraturăvaler-pag1-bun

Senatorul Valer Marian bazându-se pe relaţiile de pe vremea când era procuror comunist la Satu Mare, în ultimul deceniu a construit un adevărat sistem mafiot format din magistraţi. Procurori şi judecători care au servit interesele obscure al senatorului Marian au fost răsplătiţi cu funcţii. Scopul lui Valer Marian era de a demonstra că are influenţă asupra unor magistraţi, fapt care a determinat mulţi oameni de afaceri şi politicieni din judeţ să cedeze în faţa şantajului de presă practicat de senator.

Ce se întâmplă când nu cedezi şantajului

Un prim caz în care Valer Marian şi-a demonstrat influenţa asupra unui magistrat sătmărean a fost când fostul edil al oraşului, Horia Anderco, a ajuns nevinovat după gratii, pentru simplul fapt că nu a cedat şantajului. Magistratul folosit ca unealtă în acest caz se numeşte Adriana Cristescu, care de pe atunci şi-a demonstrat veleităţile de procuror care lucrează la comandă, nu sub imperiul Codului Penal. Legătura dintre Valer Marian şi Adriana Cristescu s-a cimentat datorită fratelui acesteia, Radu Cristescu. Acesta din urmă, în perioada anilor 2000 era cunoscut în Satu Mare ca fiind cel mai mare ţepar. În CV-ul lui penal se pot regăsi infracţiuni datorate înşelăciunii cu cecuri, ţepe la bănci, returnări ilegale de TVA, conducere în stare de ebrietate, peste limita admisă, furt şi înşelăciune cu maşini etc.

Primele şantaje

Primele şantaje la care a fost supusă procuroarea erau cu adresă la fratele ei. Valer Marian îşi lua informaţiile de la poliţie, după care pregătea un material incriminator despre Radu Cristescu, aici avea loc şantajul. Întâi îi arăta procuroarei materialul cu specificaţia „credeţi că sunt adevărate informaţiile din material, aveţi ceva de spus, doar e fratele dvs”. Bineînţeles materialul nu era publicat. După mai multe întâlniri de acest gen cei doi au bătut palma. Deci, colaborarea dintre cei doi fiind bătută în cuie, la scurt timp vine prima comandă fermă din partea lui Valer Marian. În aceea perioadă primarul Horia Anderco era ţinta senatorului. Zilnic erau publicate materiale împotriva lui, toate cu scopul de a pica la şantaj. Primarul nu a cedat, astfel intră în scenă doamna procuror Cristescu. În urma unei mărturii mincinoase, făcute de Nicu Glodean, bineînţeles acesta din urmă şantajat de Valer Marian că îşi pierde postul de şef la pieţe dacă nu face un denunţ împotriva primarului, se pune în mişcare urmărirea penală. Cazul fiind instrumentat de procuroarea Cristescu se lasă în prima fază cu arestarea lui Horia Anderco.

Promisiuni, promisiuni

Pentru această lucrare procuroarei Adriana Cristescu i s-a promis funcţia de procuror şef la DNA Bihor. Sforile trase de Valer Marian pentru a-i oferi funcţia nu au avut finalitate. Trebuia eliberat locul deţinut de Ioan Moldovan atunci procuror şef la DNA Bihor, prin urmare Marian Valer a demarat o campanie murdară despre procuror şi familia lui, dar şi asta fără finalitate. Procuroarea l-a chemat la raport cerându-i socoteală pentru promisiunea făcută. Din surse ştim că Adriana Cristescu i-a promis lui Valer Marian un mandat de arestare dacă în şase luni nu rezolvă problema avansării. Din ziua următoare a urmat o tiradă de articole calomniatoare la adrea ei şi a fratelui ei. Arestarea lui Valer Marian nu a mai avut loc, iar procuroarea Adriana Cristescu a dispărut din judeţ.

Influenţa a perpetuat

Influenţa lui Valer Marian asupra unor magistraţi corupţi, slabi la înger ori slab pregătiţi profesional a perpetuat. În zeci de cazuri mărunte, oameni şantajaţi de Valer Marian au fost hărţuiţi de procurorii „afiliaţi” mafiei coordonate de senator. Chiar şi în aceste zile, se afirmă în diferite cercuri că sunt magistraţi din Satu Mare şi Cluj pe care îi controlează la propriu şi la figurat senatorul Valer Marian. Un exemplu concludent este cazul magistratului Marilena Pop, şefa Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare. În acest caz situaţia este oarecum controversată. Nu mai departe de o săptămână senatorul aflat la o cârciumă răufamată de pe strada Iuliu Maniu, se lăuda cu gura mare că procuroarea Pop este la mâna lui şi doar atunci va rămâne în funcţie dacă îi face servicii în războiul dement dus cu şefii Consiliului Judeţean Satu Mare. Aşteptăm un răspuns lămuritor din partea doamnei procuror şef şi al procurorului şef de pe lângă Curtea de apel Oradea, Radu Bodea.

Să fie procurorul Irimie unealta lui Marian?

Un alt caz concret este al magistratului Ioan Irimie, procuror la DNA Cluj. Irimie, conform laudelor bahice ale senatorului i-ar fi dator vândut. După povestirile lui Valer Marian procurorul i-ar fi cerut sprijinul pentru a fi sprijinit la un concurs pentru avansare. Dacă cele spuse de senator sunt adevărate, avansarea lui Irimie s-a dovedit a fi un fiasco. Concluzia este că toţi cei care se bazează pe promisiunile senatorului Valer Marian rămân cu buzele umflate. Nu mai vorbim despre partea penală a intenţiei sau a unei eventuale intervenţii a senatorului în favoarea procurorului. Atunci se naşte următoarea întrebare: cum îşi permite senatorul Valer Marian să afirme că împreună cu procurorul Irimie îl arestează pe primarul Dorel Coica şi încearcă să-i inventeze un dosar penal vicelui Govor. Oare procurorul Irimie se supune Codului de Procedură Penală sau codului lui Valer Marian. Aşteptăm la redacţie opinia domnului procuror Ioan Irimie, precum şi a şefului DNA Cluj vis-a-vis de cârdăşia clamată de senator.
După toate aceste istorisiri, Gazeta de Nord-Vest solicită Ministerului Justiţiei, Parchetului General dar şi Consiliului Superior al Magistraţilor să intervină şi să stârpească în faşă acţiunile penale ale senatorului Valer Marian şi ale magistraţilor care s-au înhăitat cu acesta. Faptele lor sunt nu doar penale dar şi periculoase, punând în pericol justiţia românească şi aşa fragilă. Tolerarea acestor practici sunt gesturi care fac ca lumea civilizată să ne izoleze şi să ne declare o ţară coruptă în care justiţia este strâmbă şi la mâna unor infractori mărunţi, aciuaţi în lumea politică.

László KÁLLAI

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts