Sfinţire şi hram nou la biserica ortodoxă din Socondiustin1

Sărbătoare mare ieri la Socond, unde PS Iustin Sigheteanu, episcopul vicar al Maramureşului şi Sătmarului, a sfinţit lucrările de înnoire a bisericii ortodoxe “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din localitate, precum şi masa de altar în care au fost depuse sfintele moaşte. De asemenea, lăcaşului de cult i-a fost atribuit şi un al doilea hram, “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, iar preotului paroh i s-a oferit titlul de iconom stavrofor cu drept de a purta brâu roşu.

Biserică sfinţită pentru a doua oară
Chiar dacă biserica ortodoxă din Socond, având hramul “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, a mai fost sfinţită o dată în anul 2010 la finalizarea construcţiei sale, PS Iustin Sigheteanu a târnosit ieri pictura interioară, lucrările din exterior, noua catapeteasmă precum şi masa de altar, unde au fost depuse sfintele moaşte. Tot cu această ocazie, lăcaşul de cult a primit şi un al doilea hram, “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, la împlinirea a 1.700 de ani de când Împăratul Constantin cel Mare a dat edictul de la Milan (313) care oferea libertate religiei creştine în tot Imperiul Roman. La slujba de sfinţire cât şi la Liturghia Arhierească oficiată ulterior, PS Iustin Sigheteanu a fost ajutat de un sobor format din circa 30 de preoţi şi diaconi, printre care protopopul ortodox de Carei, Marian Crainic, şi preotul paroh local, Dionisie Cozma.
La sărbătoarea celor din Socond au luat parte deputaţii USL de Satu Mare, Octavian Petric şi Ovidiu Silaghi, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, directorul AJOFM Satu Mare, Marcel Maruşca, şi primarul comunei Socond, Ioan Crasnai. Demn de remarcat este faptul că la sosirea episcopului în Socond, acesta a fost întâmpinat de primar într-o caleaşcă.
Distincţii pentru preotul paroh şi pentru Consiliul Parohial
În predica sa, referitoare la pericopa evanghelică a femeii samarinence, PS Iustin Sigheteanu le-a spus celor circa 500 de credincioşi prezenţi că nu este important unde se închină, ci cui şi cum o fac. Închinarea în duh şi adevăr la Dumnezeu trebuie să fie piatra de temelie a fiecărui creştin şi i-a îndemnat pe credincioşi să vină cu sufletul deschis la biserică. Apoi a mai luat cuvântul protopopul de Carei, Marian Crainic, care a precizat că după sfinţirea de ieri biserica din Socond şi-a primit practic identitatea.
Apoi episcopul Iustin Sigheteanu i-a înmânat preotului paroh Dionisie Cozma titlul de iconom stavrofor cu drept de a purta brâu roşu, felicitându-l totodată pentru realizările sale, iar Consiliului Parohial i-a înmânat o diplomă de vrednicie din partea Episcopiei ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. La rândul său, preotul paroh a mulţumit episcopului atât pentru ajutor cât şi pentru distincţia primită şi i-a oferit o icoană cu Sfântul Martir Iustin Filozoful.
După terminarea slujbei religioase a fost făcută o fotografie de grup, după care credincioşii au putut să viziteze biserica reînnoită.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts