Şi oşenii solicită demisia senatorului Marian Valervaler-marian

Şi cetăţenii oraşului Negreşti Oaş au fost surprinşi de faptul că senatorul Marian Valer ar fi homosexual, potrivit actului publicat în numărul de marţi al Gazetei de Nord-Vest. În sondajele de opinie realizate pe stradă, oşenii intervievaţi, îngroziţi de cele aflate despre demnitar, consideră că senatorul Marian Valer nu mai are calitatea morală de a-i mai reprezenta în Parlamentul României, şi că acesta ar trebui să îşi dea demisia.
Gazeta de Nord-Vest a publicat marţi un document exploziv, care atestă că încă senatorul independent Marian Valer era cunoscut ofiţerilor Direcţiei de Cercetări Penale a fostei Securităţi ca un homosexual notoriu. Documentul strict secret a fost elaborat în aprilie 1985. Potrivit experţilor consultaţi de GNV, asemenea recunoaşteri erau urmate de racolarea ca şi informator. Deşi homosexualitatea era pedepsită de lege, iar securiştii cunoşteau orientarea sexuală deviantă a lui Marian Valer, acesta a continuat să activeze în cadrul Procuraturii Locale Satu Mare.
Documentul parvenit redacţiei GNV, care a fost catalogat strict secret, poartă numărul de intrare D/0099037 din 1 aprilie 1985. Este vorba de o comunicare a Direcţiei Cercetări Penale din cadrul Departamentului Securităţii Statului către Direcţia a II-a – Contrainformaţii economice a Securităţii.
În cele ce urmează vom prezenta câteva dintre părerile oşenilor din cadrul unui sondaj de opinie realizat în Negreşti Oaş de redactorii GNV.

“Ce părere aveţi despre faptul că, potrivit dovezilor prezentate de GNV, senatorul Marian Valer este homosexual?“

 Maria Chiorean, 56 de ani, pensionară: “Nici nu ştiu ce aş putea spune în această situaţie. În niciun caz nu este bine. Nu este un lucru normal dacă se întâmplă asta. În această situaţie, consider că nu ne mai poate reprezenta pe noi, sătmărenii, în Parlamentul României. Nici nu ştiu ce ar trebui să facă. Cred că ar trebui să demisioneze şi să lase pe altul cu principii mai sănătoase.

Lucia Maria Grovaş, 43 de ani, casnică: “Dacă este adevărat şi face aşa ceva, nu este bine, nu este frumos, nu-i place nici la Dumnezeu ce face. În această situaţie, nu văd cum să ne mai reprezinte pe noi în Parlament. Aşa ceva nu se poate. Nu este logic aşa ceva. Ar trebui ca senatorul Marian Valer să se oprească să nu mai facă asta şi consider că ar trebui să-şi dea şi demisia din Parlament.”

Maricuţa Petruţ, 48 de ani, muncitoare: “Eu sunt de părere că dacă a făcut aşa ceva, nu a făcut bine. Nu este nici logic, nici moral şi nici frumos să facă astfel de lucruri. În această situaţie consider că nu ne mai poate reprezenta în Parlament. În primul rând ar trebui să nu mai facă aşa ceva, apoi să-şi dea demisia. Nici nu ştiu cum de li se permit unor astfel de oameni să ajungă în Parlament. Nu este plăcut nici înaintea lui Dumnezeu, dar nici înaintea oamenilor. Nu se poate aşa ceva şi nu este nici frumos din partea lui, mai ales că este şi senator.”

Grigore Berinde, 65 de ani, pensionar: “Aşa ceva nici nu am auzit până acuma. Bărbat cu bărbat nu se poate. Nici nu vreau să discut despre aşa ceva. Un astfel de om nu mai merită să fie în Parlament şi trebuie să-şi dea demisia. În loc să ne ajute şi să ne rezolve problemele, că de aia a fost votat şi trimis în Parlament, el face prostii. Nici nu mai are rost să mai discutăm despre aşa ceva.”

Alexandru Boitor: 87 de ani, pensionar: “Dacă este adevărat, nu este bine deloc. Nu ştiu ce ar trebui să facă în acest caz. Poate eventual să-şi dea demisia pentru că nu cred că este normal să mai fie parlamentar.”

Augustin Roman, 82 de ani, pensionar: “El ar trebui să se intereseze de judeţul nostru, de oraşe, de străzi, să rezolve problemele oamenilor, nu să fie homosexual. În această situaţie, el ar trebui să-şi dea demisia sau să se lase de lucrurile stricate pe care le face.”

Gheorghe Pop, 65 de ani, pensionar: “Eu nu văd deloc lucrurile astea ca fiind normale. Senatorul Marian Valer, de când a fost ales, şi-a depăşit în multe feluri atribuţiile. A fost dat afară din partid. Vă întreb de ce s-a întâmplat asta, de bun ce e? Dacă nu este adevărat că este homosexual, să-şi dovedească nevinovăţia. Dar asemenea oameni nu au ce căuta la conducerea judeţului şi în Parlamentul României. De îndreptat, nu cred că o mai poate face, aşa că cel mai bine ar fi să se retragă, să-şi dea demisia în mod onorabil. Pentru că şi aşa populaţia nu-l mai vrea, indiferent că este sau nu homosexual. Chiar am citit în ziare în primăvară că el vrea să-i schimbe pe toţi şefii din Satu Mare, dar a săpat groapă şi a căzut el în ea. Aşa că, de acum înainte, mai bine să se retragă şi să-şi vadă de treburile lui.”

Vasile Moholca, 42 de ani, agricultor: “Eu cred că în funcţiile de conducere este nevoie de oameni cu principii sănătoase şi cu moralitate ridicată, să poată da un exemplu bun. După părerea mea, dacă senatorul Marian Valer este homosexual, ar trebui să-şi dea demisia, apoi să-şi îndrepte comportamentul. Nu-l pot eu obliga, dar asta ar trebui să facă. Pe mine, de exemplu, şi pe oameni care gândesc ca mine, acest om nu ne mai poate reprezenta în Parlamentul României. Nu are moralitatea necesară pentru aşa ceva.”

Dana Boldan, 21 de ani, lucrător comercial: “Nu cunosc acest subiect, dar sincer nu cred că ar putea fi gay. Îmi este greu să cred acest lucru. Dar dacă, totuşi, se adevereşte că este gay, atunci părerea mea este că ar trebui să-şi dea demisia. Nu are ce căuta un homosexual în Parlamentul României şi nu cred că mai are calitatea morală necesară să ne mai reprezinte pe noi, pe sătmărenii, acolo.”

Grigore Solomon, 45 de ani, poliţist: “Nu am văzut ce s-a prezentat în ziar şi nu am aflat de chestia asta până acum, aşa că nu ştiu ce comentarii aş putea face. Este o pată, totuşi, un lucru destul de urât pentru un senator. Bănuiesc că el va avea o poziţie, dacă se discută despre aşa ceva în jurul lui, şi se vehiculează astfel de lucruri. Este o chestie destul de urâtă şi nu ştiu ce să mai spun.”

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts