More  Sindicatele din învăţământ protestează împotriva desfiinţării colegiilor şcolare

  sindicat

  Preşedintele Filialei Satu Mare a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Victor Oprea, şi-a exprimat ieri nemulţumirea faţă de decizia Ministerului Educaţiei de a desfiinţa unele colegii şcolare pe baza unor noi criterii. De asemenea, preşedintele Filialei Satu Mare a Federaţiei Educaţiei Naţionale, Ioan Drăgan, a tras un semnal de alarmă faţă de faptul că nu sunt bani pentru plata drepturilor băneşti câştigate în instanţă. Aceste nemulţumiri au fost exprimate în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, la care au participat doar trei sindicalişti, în afară de cei doi mai sus enumeraţi mai fiind prezent doar preşedintele CNSLR-Frăţia Satu Mare, Dan Burulea.

  Împotriva desfiinţării colegiilor
  Chiar dacă la şedinţa de ieri au fost prezenţi prefectul Eugeniu Avram, subprefectul Cristian Sasu, viceprimarul Marcela Papici, şi alţi membri ai acestei comisii, au lipsit, în schimb, tocmai sindicaliştii, fiind prezenţi doar trei reprezentanţi.
  În prima parte a şedinţei, Victor Oprea şi-a exprimat nemulţumirea faţă de Ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale nr. 3732/20.05.2013, care prevede înăsprirea condiţiilor de acordare a titlului de “colegiu”, fie el naţional sau tehnologic, unei unităţi de învăţământ, precum şi retragerea acestei titulaturi colegiilor neperformante. Liderul de sindicat spunea că nu este normal ca unei şcoli care a primit deja un astfel de titlu, să-i fie retras în baza acestui ordin. Mai mult decât atât, dacă salarizarea în sistemul de învăţământ se va face diferenţiat, iar profesorii de la colegii vor avea salarii mai mari decât cei de la licee sau grupuri şcolare, acest lucru ar putea crea nemulţumiri în rândul cadrelor didactice. Şi Ioan Drăgan a declarat că i s-ar părea un lucru absurd ca salarizarea să fie făcută în aceste condiţii.

  Inspectorul şcolar general adjunct, Claudiu Mondici, a arătat, însă, că ordinul respectiv nu prevede retrogradarea imediată a colegiilor neperformante ci li se acordă o perioadă de circa 5 ani, timp în care aceste unităţi şcolare pot îndeplini condiţiile impuse de minister. La fel ca şi prefectul Eugeniu Avram, inspectorul şcolar consideră că noile norme ar putea fi stimulatoare pentru unităţile de învăţământ vizate. După cum se ştie, în judeţul Satu Mare sunt trei Colegii Naţionale, şase Colegii Tehnologice şi un Colegiu Economic.

  Fără bani pentru drepturi salariale
  Tot în cadrul şedinţei de ieri, Victor Oprea şi-a exprimat nemulţumirea şi faţă de sistemul de salarizare a personalului nedidactic. În multe şcoli o parte a acestui personal a plecat şi, nefiind angajaţi alţii în locul lor, atribuţiunile celor plecaţi au revenit celor rămaşi. Însă salariile au rămas foarte mici. “Sunt multe cazuri în care salariul de bază este mai mic decât cel minim pe economie, însă se completează până la acest nivel prin diferite sporuri”, a mai spus Victor Oprea.

  La final, preşedintele FEN Satu Mare, Ioan Drăgan, a tras un semnal de alarmă asupra faptului că nu sunt suficienţi bani pentru plata drepturilor salariale câştigate de sindicate în instanţă. A dat în acest sens exemplul municipiului Satu Mare care dispune de doar 20% din fondurile necesare achitării acestor drepturi. Iar dacă lucrurile vor continua aşa în învăţământ, la toamnă ar putea să apară nemulţumiri. Prefectul Avram a precizat că nemulţumirile sindicaliştilor din învăţământul sătmărean vor fi trimise la Guvern şi la Ministerul Educaţiei.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE