More


  Şmenuri cu subvenţii de la stat

  - Advertisement -

  ajofm

  Un număr de 26 de agenţi economici sălăjeni, care au beneficiat de subvenţii ca urmare a încadrării în muncă a unor categorii de persoane, au primit somaţii din partea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj fiind înştiinţaţi să returneze sumele primite, în valoare totală de peste 224.000 de lei.

  Conform datelor AJOFM Sălaj, cei 26 de angajatori nu au respectat relaţiile contractuale cu angajaţii pe o perioadă de doi sau trei ani, aşa cum prevede legislaţia în vigoare şi în acest caz sumele acordate drept “subvenţii” trebuie restituite integral. Legislaţia în vigoare, Legea 76-2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea forţei de muncă, prevede acordarea unor subvenţii angajatorilor care încadrează în muncă absolvenţi, persoane cu vârsta de peste 45 de ani, persoane cu handicap şi unici întreţinători ai familiei. Subvenţiile, în valoare de 500, 600 şi 700 lei/lunar/persoană, se acordă integral, imediat după depunerea cererii. Practic, din aceste subvenţii administratorii firmelor îşi puteau plăti angajaţii dar trebuiau să menţină raporturile de muncă cu angajaţii timp de doi sau trei ani, aşa cum prevede legea.
  Potrivit directorului executive al AJOFM Sălaj, Ioan Ionel Mureşan, suma totală pe care trebuie să o restituie cei 26 de angajatori, este de 224.157 lei (sumă care cuprinde şi dobânda pentru nerestituirea la timp a debitului). Angajatorii care nu şi-au respectat contractul au fost identificaţi de reprezentanţii AJOFM şi au fost somaţi printr-o serie de înştiinţări să returneze sumele. Mulţi nu au dat curs acestor somaţii şi vor fi executaţi silit, prin popriri pe conturi, pe venituri sau sechestru pe bunuri. În present, în Sălaj există angajatori care au încadrat în muncă absolvenţi, persoane cu vârsta de peste 45 de ani, unici întreţinători ai familiei şi persoane cu handicap, nu mai pot beneficia de subvenţii deoarece bugetul alocat (circa 3.790.000 lei) s-a epuizat la începutul lunii mai. În perioada ianuarie – aprilie 2013, 162 de angajatori sălăjeni au încheiat convenţii cu AJOFM Sălaj în vederea acordării acestor subvenţii, pentru 252 de persoane.

  Iulian Duma  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img