Subiecte dificile pentru unii la prima probă a Evaluării Naţionaleev

Prima probă a examenului de Evaluare Naţională pentru elevii clasei a VIII-a, cea la limba şi literatura română, s-a desfăşurat ieri în cele 90 de centre de examen din judeţul Satu Mare. Potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare, la această primă probă, din cei 2.830 de elevi înscrişi s-au prezentat 2.746 (97,03%). Din fericire, în judeţ nu au fost înregistrate situaţii speciale şi nu au fost eliminaţi candidaţi.

Probele au început la ora 9.00 şi au durat două ore. La primul subiect, candidaţii au primit un fragment din Alexandru Vlahuţă – “Din durerile lumii”, şi pornind de la aceasta au avut de îndeplinit mai multe cerinţe. Prima dintre acestea a constat în găsirea de antonime pentru cuvintele “sărac”, “mari” şi “bucurie”, apoi elevii au trebuit să explice rolul virgulei în secvenţa de text “cu inima plină de dor, de bucurie şi de nerăbdare”. Cerinţa a treia a constat în transcrierea din text a două cuvinte sau grupuri de cuvinte care se referă la timpul în care se petrece acţiunea iar la a patra cerinţă, elevii au avut de menţionat două trăsături ale genului epic prezente în text, iar apoi au trebuit să prezinte în trei-cinci rânduri semnificaţia unei secvenţe din text. Subiectul 2 a avut o cerinţă constând în redactarea unei compuneri de 10-15 rânduri în care să se prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unui concurs.
Părerile privind dificultatea acestei probe au fost împărţite între elevii sătmăreni care au susţinut ieri această probă. Dacă unii au considerat că atât primul subiect cât şi al doilea au fost facile şi se gândesc la o notă mare, alţii au spus că unele cerinţe din primul subiect au fost destul de dificile şi nu sunt ferm convinşi că vor obţine un calificativ bun.
Cea de a doua probă, la limba şi literatura maternă, se va desfăşura azi, iar proba la matematică va avea loc mâine. Rezultatele vor fi afişate în 29 iunie, până la ora 16.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 16.00 şi 20.00. În perioada 30 iunie – 2 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 3 iulie vor fi afişate rezultatele finale, notele urmând să conteze la admiterea în liceu.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts