Am auzit spunându-se foarte des că oricât de greu s-a trăit pe vremea odioasei dictaturi, românii îşi puteau permite să plece împreună cu familia, mai ales vara, în concedii sau vacanţe. În ţară sau chiar în afara ei. În prezent lucrurile s-au schimbat în mod substanţial din acest punct de vedere şi nu este nici pe departe doar percepţia unor nostalgici, tinerii şi familiile tinere se văd, în marea lor majoritate, în situaţia de a efectua adevărate inginerii financiare în urma cărora să-şi poată permite un concediu cât de cât, echivalent cu evadarea de acasă, în condiţii lipsite de stresul sărăciei şi a banilor puţini.
Comentariul care urmează nu îi are în vedere pe pensionari, pentru care concediile reprezintă doar prilejul unor duioase amintiri din tinereţe. Şi, în măsură covârşitoare, matură şi înţeleaptă renunţare. Studiul “Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România”, realizat de INSCOP Research, la comanda ziarului Adevărul, în perioada 28 mai – 3 iunie 2013, relevă faptul că numai un român din trei pleacă de acasă în concediu. Volumul eşantionului studiului a fost de 1.055 de persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este plus-minus 3%, la un grad de încredere de 95%.
Aşadar, o treime dintre români aşteaptă cu nerăbdare vara şi destinaţia de vacanţă. Conform studiului pe care îl prezentăm, 31,2% din ei pleacă în concediul din timpul verii, în vreme ce 43,8% rămân la domiciliu, motivul esenţial fiind criza financiară care a afectat drastic bugetul familiilor. Este totodată semnificativ faptul că 20% din români nu au decis ce vor face în vacanţă. Indecizia lor are aceleaşi cauze, iar răspunsul evaziv trebuie pus pe seama jenei de a recunoaşte că vacanţa a fost ştearsă de pe listă în acest an.
Din cei 72,1% din românii care declară că vor avea o destinaţie de vacanţă vara aceasta, 38,1% vor vizita litoralul românesc, 23,6% declară că vor pleca în afara ţării, iar 19,2% vor alege muntele. În acelaşi timp, 21,2% intenţionează să-şi petreacă concediul/vacanţa de vară 2013 la rude sau prieteni. Ceea ce trebuie considerată o soluţie de compromis, ştiut fiind că de obicei musafirii sunt bineveniţi atunci când… pleacă.
Un coeficient de mare importanţă în analiza legată de vacanţa la români este cel referitor la sumele alocate în acest scop. Conform studiului luat ca element de referinţă, cei mai mulţi dintre românii care pornesc la drum în concediu (50,7%) au alocat între 1.000 şi 3.000 de lei în acest scop. Cam un sfert, 26,3%, se bazează pe un buget sub 1.000 lei. În jur de 13-14% reprezintă minoritatea fericită care alocă vacanţei peste 3.000 de lei. În toate cazurile, suma depinde nu doar de calitatea vacanţei, ci şi de numărul de membri ai familiei porniţi la drum.
Voicu D. Rusu