Ardudul intră, azi şi mâine, în rândul oraşelor din România care se transformă pentru câteva zile într-un loc de poveste, cu tinere domniţe şi cavalerii lup în cadrul Festivalului “Ardudul Medieval”. Muzică şi dans din epoca medievală, înfruntări cavalereşti, spectacole inedite vor încânta vizitatorii cetăţii din judeţul Satu Mare.
Festivalul va debuta azi, de la ora 17.00, cu dezvelirea monumentului dedicat ctitorului Cetăţii din Ardud, Bartolomeu Dragfi, acţiune ce se va desfăşura în curtea cetăţii. Apoi, cei interesaţi de trecutul localităţii sunt invitaţi la un simpozion de istorie, ce va avea loc, de la ora 18.00, în sala de conferinţe a Primăriei Ardud. Invitaţii speciali ai simpozionului istoric sunt dr. Marius Diaconescu, de la Facultatea de Istorie din București, dr. Livia Ardelean de la Arhivele Naționale din Cluj-Napoca, dr. Doru Radosav, profesor universitar în Cluj-Napoca şi dr. Viorel Ciubotă, fost director al Muzeului Judeţean Satu Mare. Tot cu această ocazie va avea loc lansarea romanului istoric „Şerpoaica”, semnat de Karina Mureşanu Vlad.
Manifestările vor continua mâine cu o paradă medievală, urmată de un program variat cu diferite demonstraţii şi activităţi menite să creeze spaţiul de demult. Festivalul se va încheia seara cu un foc de tabără şi cu lansări de lampioane. Organizarea aparţine Primăriei şi Consiliului Local al oraşului Ardud, respectiv Casei de Cultură “Augustin Mircea” din Ardud. Deşi la prima ediţie, festivalul medieval de la Ardud doreşte să atragă cât mai mulţi sătmăreni dar şi vecini din judeţele limitrofe sau chiar din Ungaria, oameni interesaţi de istorie şi obiceiuri trecute.
Lorena Georgi