În cadrul unui proiect transfrontalier care a fost finalizat în cursul zilei de ieri, primăriile din Satu Mare şi Nyiregyhaza au facilitat stabilirea unor relaţii comerciale între oamenii de afaceri din România şi Ungaria.
Concret, un număr de 60 de agenţi economici din România şi Ungaria au participat la patru workshop-uri – două la Satu Mare şi două la Nyiregyhaza. Potrivit edililor sătmăreni, în urma proiectului au fost stabilite relaţii comerciale concrete. Astfel, o firmă sătmăreană care produce alimente din lapte de capră – singura din Transilvania – îşi comercializează bunurile în pieţele din Nyiregyhaza, în timp ce o altă firmă sătmăreană îşi propune să exporte mobilier şcolar în ţara vecină. Pe de altă parte, o firmă din Nyiregyhaza a stabilit deja contacte clare pentru furnizarea unor echipamente frigorifice. Edilii sătmăreni speră ca astfel de contacte să se înmulţească în următoarea perioadă.
Viceprimarii municipiului Satu Mare, Radu Roca şi Marcela Papici, alături de managerul de proiect Adriana Lenghel, au închis ieri proiectul “Dezvoltarea cooperării economice între Nyiregyhaza şi Satu Mare” Acronim: Business Tour implementat de Primăria Municipiului Satu Mare, în parteneriat cu Primăria Municipiului Nyiregyhaza în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007 – 2013. În acest sens, 60 de oameni de afaceri din cele două localităţi au participat la mai multe întâlniri pentru a stabili punţi de colaborare economică. Scopul principal al proiectului a fost de a oferi suport mediului economic din cele două oraşe înfrăţite prin organizarea unor ateliere de lucru comune. Prin proiect s-a realizat crearea unei baze de date comune cu întreprinderile ce activează pe ambele părţi ale graniţei şi s-au stabilit relaţii de comunicare între mediile economice ale celor două municipii.
Ca urmare a proiectului au fost stabilite contacte între diferiţi producători, unele firme sătmărene putând astfel să îşi facă intrarea pe piaţa vecină. În plus, a fost creată o bază de date comună cu întreprinderile ce activează pe ambele părţi ale graniţei. Totodată, Primăria municipiului Satu Mare mai are în vedere demararea a două proiecte mari pentru a susţine mediul de afaceri sătmărean. Este vorba despre reabilitarea clădirii fostei Şcoli Generale nr. 13, care va deveni un centru de afaceri cu spaţii destinate activităţii de prestări servicii şi producţie. De asemenea, urmează să intre în reabilitare şi fostul Cinema Popular, care va fi şi el refăcut şi destinat activităţilor de tip business. Valoarea totală a proiectului a fost de 73.780 euro, din care valoarea finanţării nerambursabile a fost de 62.830 euro, respectiv contribuţia beneficiarului – 493 euro.
SILVIA SPANCIU