More


  UDMR vrea referendum pe tema regionalizării la Satu Mare

  =

  Kelemen-Hunor

  Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, propune organizarea în data de 8 decembrie 2013 a unor referendumuri locale în şase judeţe din ţară pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare. Începând de azi, UDMR va strânge semnături pentru iniţierea referendumurilor locale, campania urmând să se termine în 14 octombrie. Potrivit variantei expuse, Satu Mare ar face parte dintr-o regiune cu judeţele Bihor şi Sălaj, având capitala la Oradea.

  UDMR începe să strângă semnături
  Preşedintele Kelemen Hunor a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că s-a constatat în ultimii 15 ani că actualele regiuni de dezvoltare economică nu au avut “un rezultat bun şi pozitiv” în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene şi reducerea diferenţelor dintre judeţe. Potrivit lui Kelemen, există posibilitatea regândirii acestor regiuni, în aşa fel încât “criteriile UE să fie îndeplinite”. Referendumurile locale pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare vor avea loc în judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Bihor, Sălaj şi Satu Mare. “Noi considerăm că Harghita, Covasna şi Mureş trebuie să facă parte din aceeaşi regiune, să alcătuiască o singură regiune de dezvoltare economică, la fel ca şi judeţele Sălaj, Bihor şi Satu Mare”, a afirmat Kelemen. Astfel, începând de azi, UDMR va strânge semnături pentru iniţierea referendumurilor locale, campania urmând să se termine în 14 octombrie. “Semnăturile vor fi depuse la consiliile judeţene, iar pe 14 noiembrie se va iniţia la nivelul consiliilor judeţene câte o hotărâre de organizare a referendumului. Vom emite apoi hotărârile de consiliu judeţean către prefect, iar data referendumului o propunem în 8 decembrie”, a spus Kelemen.

  Capitala regiunii, la Oradea
  Potrivit acestuia, în cazul judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş la referendum va fi o singură întrebare, respectiv: “Sunteţi de acord ca judeţele Harghita, Covasna şi Mureş să se constituie într-o singură regiune, cu centrul la Târgu Mureş?”, la care se răspunde cu “da” sau “nu”. În ceea ce priveşte cealaltă regiune, care să cuprindă judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare, liderul UDMR a afirmat că propunerea este ca Oradea să fie centrul acesteia. “Nu poţi să faci o reorganizare, o regândire administrativă fără să îi întrebi pe cei din zonele respective, pe cetăţenii care trăiesc în acel judeţ, în acea localitate. Dacă 15 ani am văzut că nu merge în actuala formulă, putem corecta lucrurile care nu funcţionau. Dacă ajungem la concluzia că judeţele sărace cu cele bogate nu au reuşit să reducă diferenţele între ele, nu are rost să continuăm în aceeaşi greşeală. Banul se duce la ban, Braşovul e mai puternic decât Sfântu Gheorghe, la fel şi Clujul faţă de Zalău. Asta este iniţiativa noastră, conform legii trebuie să strângem semnăturile a 5 la sută din cetăţenii cu drept de vot. Sunt convins că vom strânge mai multe”, a adăugat liderul UDMR.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img