La sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare s-a desfăşurat ieri o conferinţă de presă, care a avut ca temă cea de-a VIII-a ediţie a activităţilor din cadrul Săptămânii prevenirii criminalităţi. La eveniment au participat vice primarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, inspectorul şcolar Crina Leş, adjunctul şefului IPJ Satu Mare pe linie de ordine publică, comisar şef Vlad Florentin, comisarul Simona Săndulescu şi ofiţerul sociolog Felicia Hrihorişan, ambele din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii. Cu această ocazie, a fost prezentat un studiu sociologic privind evoluţia evenimentelor rutiere grave produse în perioada 2003-2012, perioadă când şi-au pierdut viaţa 394 de persoane în 357 de accidente mortale.
În jur de 400 de persoane decedate în judeţ
Conform studiului realizat de Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare, în România s-au înregistrat 2.040 de accidente grave, care au situat ţara pe locul doi în Uniunea Europeană, rata mortalităţii fiind de 96 de decese la un milion de locuitori, aceeaşi rată înregistrându-se şi în judeţul Satu Mare. Astfel, în cei zece ani analizaţi, la nivelul judeţului Satu Mare au avut loc 2.256 de accidente rutiere, dintre care 1.184 fiind grave. Dintre acestea, au fost înregistrate 357 de accidente mortale în cadrul cărora 394 de persoane şi-au pierdut viaţa. Cele mai grave accidente din ultimii patru ani au fost produse, în 72% din cazuri, de conducători auto foarte tineri, opt din cei 11 conducători având vârsta cuprinsă între 19 şi 24 de ani, şapte dintre aceştia fiind bărbaţi. După locul în care s-au produs, 70% dintre accidentele mortale s-au petrecut în localităţile rurale şi în afara acestora.
Careiul are cele mai periculoase şosele
În fiecare an au fost constatate între trei şi şapte accidente mortale în municipiul reşedinţă de judeţ, în timp ce în municipiul Carei se constată singurele creşteri din zonele urbane ale judeţului, din cauza accidentelor produse în afara oraşului, patru accidente mortale în interior şi şapte în exteriorul localităţii. Zonele problemă cu frecvenţă mare a accidentelor rutiere sunt DN 19, DN 19 A, municipiul Satu Mare cu străzile Careiului, Botizului, Octavian Goga, Podul Decebal, şi municipiul Carei – în special zonele limitrofe situate pe DN 19, drum care traversează oraşul. Cele mai multe accidente mortale au loc în cadrul lunilor august, decembrie şi ianuarie, iar zilele în care se produc acestea sunt vineri şi sâmbătă, urmat de zilele de duminică şi marţi.
Se moare între 16.00 şi 20.00
Intervalul orar în care se petrec cele mai multe accidente letale este cuprins între orele 16.00 – 20.00. Cauzele principale ale acestora sunt viteza excesivă sau neadaptarea la condiţiile de mers, respectiv traversarea neregulamentară a străzii de către pietoni. Principalii vinovaţi de producerea accidentelor mortale sunt conducătorii auto, urmaţi de pietoni şi de biciclişti. În ceea ce priveşte victimele accidentelor mortale, 61% dintre victimele decedate au fost vinovate de producerea accidentului, 39% fiind victime colaterale. Cu această ocazie, se observă faptul că numărul minorilor decedaţi în accidente scade de la un an la la altul.
Săptămână plină de activităţi preventive
Activităţile din cadrul celei de-a VIII-a ediţie a Săptămânii prevenirii criminalităţii au debutat ieri cu lansarea evenimentului, urmat de caravana privind prevenirea furturilor din locuinţe, care s-a desfăşurat în Micro 14, Micro 15, Micro 16, Micro 17, Carpaţi I, Carpaţi II, Centru, Cartierul Solidarităţii, Cartierul 14 Mai şi la care au participat poliţişti de proximitate şi de prevenire, care au discutat cu cetăţenii şi au distribuit broşuri informative. Acţiunile vor continua, azi, începând cu ora 11.00, cu o masă rotundă, privind violenţa intrafamilială, cu tema intitulată “Indiferenţa lasă urme”, cu reprezentanţi ai instituţiilor publice locale, ONG-uri, precum şi persoane cu atribuţii în domeniu, eveniment care se va desfăşura la sediul Organizaţiei Caritas, strada Luko Bela nr. 15. Miercuri, acţiunile vor continua cu prevenirea delincvenţei juvenile, când vor avea loc întâlniri între elevi şi deţinuţi, la sediul Penitenciarului Satu Mare, de la orele 13.00 şi 14.00, şi la care vor participa 50 de elevi de la Colegiul Economic “Gheorghe Dragoş” şi de la Liceul de Artă “Aurel Popp”, însoţiţi de cadre didactice, reprezentanţi ai Serviciului de Probaţiune, ai Primărieri şi al IŞJ Satu Mare.
Elevi transformaţi în poliţişti
În cursul zilei de joi, cu ocazia prevenirii victimizării minorilor, se va desfăşura de la ora 11.00 o acţiune cu caracter preventiv-informativ a poliţiştilor sătmăreni cu elevii Şcolii Gimnaziale “Mircea Eliade”. Săptămâna prevenirii criminalităţii se va încheia vineri, având ca temă siguranţa rutieră, cu o lansare de proiect de prevenire a accidentelor rutiere grave “Tineri la volan”, la Şcoala de Şoferi Nord Star, Satu Mare, de pe Cuza Vodă, începând cu ora 10.00, urmată de o acţiune pe linia prevenirii consumului de băuturi alcoolice la volan, în municipiul Satu Mare, de la ora 12.00.
Pavel Prodaniuc