Consilierii judeţeni au aprobat, prin unanimitate de voturi, proiectul de hotărâre privind aprobarea preluării în domeniul public al Judeţului Satu Mare şi darea în administrare către Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Satu Mare a clădirii fostei Şcoli Generală nr. 13, cu teren aferent, situat în municipiul Satu Mare, mai exact pe strada Botizului. De altfe, forul judeţean a alocat pentru reabilitarea clădirii suma de 200.000 lei, urmând ca lucrările să fie terminate în circa un an, iar la final să fie mutat în această locaţie Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Satu Mare. Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Satu Mare oferă o şansă unui număr de 204 copii cu nevoi speciale şi face parte din reţeaua şcolară a judeţului.
Unanimitate pentru normalitate
Consiliul Judeţean a reuşit să tranşeze în cadrul şedinţei ordinare de ieri, printr-un vot în unanimitate, problema viitorului sediu pentru Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Satu Mare. “Prin Hotărârea nr. 178/2013, Consiliul Local al Municipiului Satu Mare a aprobat trecerea din domeniul public al Municipiului Satu Mare în domeniul public al Judeţului Satu Mare a imobilului Şcoala Generală nr. 13, cu teren aferent. În aplicarea acestei hotărâri, între Municipiul Satu Mare, în calitate de predător şi Judeţul Satu Mare, în calitate de primitor, a fost încheiat Protocolul de predare – preluare nr. 32083//16419/14.08.2013. Luând în considerare faptul că potrivit prevederilor art. 1 din Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Satu Mare nr. 178/2013 imobilul mai sus menţionat a fost transmis în domeniul public al Judeţului Satu Mare în vederea funcţionării Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Satu Mare – unitate de învăţământ special de stat şi ţinând cont de solicitările Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Satu Mare formulate prin adresele înregistrate la Registratura Consiliului Judeţean Satu Mare sub nr. 11750/23.07.2010 şi respectiv sub nr. 2011/30.01.2013”, conform proiectului de hotărâre, consilierii au aprobat darea în administrare a clădirii în favoarea Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Satu Mare în vederea desfăşurării activităţilor specifice acestei instituţii publice de învăţământ special.
Bani pentru reabilitare
De altfel, Consiliul Judeţean Satu Mare a alocat la mijlocul acestui an suma de 200.000 lei pentru reabilitarea clădirii, urmând ca lucrările să fie terminate în circa un an, iar la final să fie mutat în această locaţie Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Satu Mare. “Prin rectificare am alocat bani Şcolii speciale. Am pus 200.000 lei din surse proprii pentru a putea demara lucrările de recondiţionare, care vor fi efectuate în acelaşi sistem ca şi la Spitalul Judeţean şi aţi văzut cât de repede am reuşit să ne mişcăm. În ceea ce priveşte termenul de finalizare a lucrărilor, eu vreau să finalizăm lucrările în circa un an”, a precizat în luna august preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef. Interesant este faptul că imobilul în cauză a fost reabilitat în cursul anului 2005 printr-o investiţie de circa 500.000 lei, fonduri asigurate de către Banca Mondială. Doar că după desfinţarea Şcolii Generale Nr. 13, din cauza neasigurării pazei obiectivului, imobilul a fost vandalizat.
O şansă pentru sute de copii
Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Satu Mare oferă o şansă unui număr de 204 copii cu nevoi speciale şi face parte din reţeaua şcolară a judeţului. Instituţia îşi desfăşoară activitatea sub îndrumarea şi coordonarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare. Unitatea este finanţată în totalitate de către Consiliul Judeţean şi este singura unitate şcolară din judeţ care asigură servicii de specialitate în plan educaţional terapeutic pentru copiii/elevii cu diferite tipuri de dizabilităţi, precum şi pentru cei cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă. De asemenea, în urma trecerii imobilului în domeniul public al judeţului Satu Mare, vor fi eliberate etajele II şi III din incinta Internatului Colegiului Tehnic “Elisa Zamfirescu”, unde funcţionează în prezent Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Satu Mare.
Autospecială nouă pentru ISU
Consilierii judeţeni au aprobat în şedinţa de ieri proiectul privind participarea judeţului Satu Mare, în calitate de membru fondator al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Transilvania de Nord”, la cofinanţarea proiectului „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord – etapa a III-a” cu suma de 38.666,67 lei, reprezentând 2% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale proiectului, aferente judeţului Satu Mare, în cazul finanţării acestuia prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Proiectul „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord – etapa a III-a” este un proiect prin care se doreşte achiziţionarea a şase autospeciale pentru lucru cu apă şi spumă, de capacitate medie, câte una pentru fiecare judeţ – membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Transilvania de Nord”.
Prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 se urmăreşte îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, iar în acest scop Conceptul Strategic Naţional privind organizarea intervenţiilor în situaţii de urgenţă, de acordare a asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, prevede îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului siguranţei publice prin crearea a opt baze regionale. “Prin acest proiect se are în vedere achiziţia unei autospeciale cu scară pentru intervenţie la înălţime. Actuala autospecială aflată în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare se poate ridica doar până la 15 metri. Viitoarea scară se va putea ridica până la 32 de metri şi se va putea interveni mult mai eficient la mare înălţime”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef.
Pledoarie pentru botoşei
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a cerut în finalul şedinţei de ieri un mandat din partea consilierilor judeţeni pentru depunerea şi susţinerea unui punct de vedere în faţa Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi a Tribunalului Satu Mare, după ce o anumită fundaţie ar fi contestat taxa pentru botoşei, instituită la nivelul Spitalului Judeţean pentru combaterea infecţiilor spitaliceşti. Fapt care l-a determinat pe consilierul judeţean dr. acad. Virgil Enătescu să facă o veritabilă pledoarie în favoarea unui astfel de ansamblu de măsuri antiseptice, care au menirea să reducă infecţiile intraspitaliceşti.
“Introducerea botoşeilor este un model european. Un model de antisepsie. Marile probleme ale spitalelor din zona est europeană sunt infecţiile intraspitaliceşti. Şi acum această problemă problemă nu poate fi rezolvată decât prin anumite intervenţii. În spitalele noastre sunt tot felul de microbi, foarte periculoşi, care i-au speriat pe vestici când au ajuns la ei. Deci, în aceste condiţii, este obligatoriu (aparţinătorii bolnavilor, n.red.) să respecte câteva reguli de igienă. Indiferent de ce spun aceste fundaţii, care mai mult încurcă societatea românească decât o ajută să se dezvolte. Nu-i nicio discriminare, pe toţi îi încălţăm. Dar unii sunt prost încălţaţi, pentru că nu se gândesc că prin această măsură se apără interesele spitalului, ale bolnavilor, poate chiar şi ale lor personale. Faptul că se cere acei doi lei cred că este foarte bine pentru că nu au atâtea fonduri ca să poată cumpăra volumul necesar de halate. Ce câştigă societatea sătmăreană prin creşterea infecţiei spitaliceşti e un dezastru, nu câştigă nimic. Se ştie câte septicemii sunt la chirurgie, chiar şi doctorii se îmbolnăvesc cu microbi patogeni crescuţi în spital”, a precizat dr. acad. Virgil Enătescu.
Ciprian Bâtea