Zece familii trăiesc într-o mizerie de nedescris în fostul cămin al Întreprinderii de Prelucrare a Lemnului (IPL) de pe strada Ion Ghica, sub asediul oamenilor fără adăpost şi al “chiriaşilor” ilegali. Oamenii nu au mai suportat acest coşmar şi au cerut, prin vocea Iulianei Tincu, ajutorul autorităţilor. Din păcate, răspunsul autorităţilor nu a fost pe măsura aşteptărilor. Primăria Satu Mare a ridicat din umeri a neputinţă, Poliţia Locală la fel, în timp ce doar Apaserv-ul s-a angajat să le rezolve o mare problemă: apa potabilă, prin montarea unei cişmele. În rest, coşmarul continuă pentru bieţii locatari.
O viaţă de coşmar
Miros pestilenţial, şobolani, păduchi, urină, fecale şi tone de gunoaie în fostul cămin al Întreprinderii de Prelucrare a Lemnului (IPL), situat pe strada Ion Ghica. Autorii: zeci de familii şi oameni fără adăpost care au ocupat abuziv imobilul, spre disperarea celor zece familii care locuiesc în zonă cu forme legale. Pentru că nu au binevoit să plătească utilităţile sub nicio formă, blocul a fost debranşat de la utilităţi. A se citi apă, curent şi gaze naturale. Pe timp de iarnă, pentru a se încălzi, “locatarii” fac foc direct pe coridoare. Cum grupuri sanitare nu mai există, aceştia îşi satisfac necesităţile fiziologice direct pe culoarele blocului. Şi ca meniul să fie complet, aceştia şi-au “amenajat” o groapă de gunoi în spatele blocului, spre disperarea celor zece familii. Sătui de această realitate, Iuliana Tincu şi-a luat inima în dinţi şi a cerut ajutorul autorităţilor. “Din 2001 m-am mutat în această clădire. După două luni fostul IPL a dat faliment şi apoi au început să se mute în bloc tot felul de persoane, fără niciun fel de forme legale. De atunci a început coşmarul. Blocul a rămas fără curent, fără apă şi fără gaze. Pentru a ne spăla, cele zece familii care locuim cu forme legale, purtăm apă din Grădina Romei. Cerem ca cineva să ne facă dreptate şi să îi scoată pe aceşti indivizi din bloc”, a precizat Iuliana Tincu. Din câte se pare, în imobil ar locui fără forme legale cel puţin 50 de persoane, dintre care infractori deosebit de periculoşi, cu ani grei de puşcărie în spate pentru infracţiuni deosebit de grave. “Uşa e plină de urme de lovituri de picioare. Nu mai mi-e frică de ei. Pot să mă şi omoare, dar tot vreau să spun adevărul. Aşa nu se mai poate!”, s-a plâns biata femeie.
Primăria ridică din umeri a neputinţă
City-managerul Dan Băbuţ susţine că Primăria Satu Mare nu poate interveni în acest caz, pentru simplul fapt că vorbim despre o proprietate privată. Cu toate acestea, la solicitările unor locatari, administraţia locală a intervenit pentru a îndepărta tonele de gunoaie aruncate la întâmplare în jurul blocului. Din păcate, eforturile edililor au fost zădărnicite de locatarii ilegali, care au refăcut stocul de deşeuri şi mizerii. “Din punct de vedere legal, Primăria Satu Mare nu poate lua nicio măsură. Nu putem interveni decât pe spaţiile publice, iar aici vorbim despre o proprietate privată. Ca să vă exemplific, am avut probleme pentru că am făcut dezinsecţie în beciurile blocurilor, iar Curtea de conturi ne-a atenţionat pentru că acolo este vorba despre o proprietate privată. Totuşi, am intervenit în jurul blocului pentru a ridica deşeurile. Din păcate, chiar în prezenţa mea, aşa-zişii locatari aruncau cu mizerii în capul muncitorilor. Despre asta vorbim aici! Am putea să îi amendăm, eventual, dar nu avem pe cine, căci majoritatea proprietarilor de drept sunt plecaţi, iar cei care ocupă spaţiile o fac în mod abuziv. Trebuie să se clarifice situaţia juridică a blocului, iar atunci poate vom putea interveni în condiţiile legii”, a declarat Dan Băbuţ. Şeful Serviciului de ordine publică din cadrul Poliţiei Locale, Sergiu Blaga, a precizat că au fost primite mai multe sesizări din partea vecinilor, doar că legea împiedică autorităţile să poată interveni, fiind vorba despre o proprietate privată.
Apaserv le dă apă
Reprezentanţii S.C. Apaserv S.A. au precizat că au găsit o soluţie pentru a asigura alimentarea cu apă a locatarilor blestematului imobil de pe strada Ion Ghica. Este vorba despre montarea unei cişmele la colţul străzii, de unde locatarii, fie ei de drept sau ilegali, să se poată aproviziona. Şi asta pentru a nu fi nevoiţi să străbată mai bine de doi kilometri până la cea mai apropiată sursă stradală de apă. În ce priveşte cheltuielile, facturile vor fi acoperite de către Primăria Satu Mare. “Cine credeţi că va plăti facturile?! Cine plăteşte şi pentru restul cişmelelor din municipiu. Adică Primăria Satu Mare”, a concluzionat Dan Băbuţ. În ce priveşte alimentarea cu energie electrică, totul va rămâne la stadiul de simplu vis, pentru că întreaga reţea de electricitate a fost compromisă definitiv. Cu alte cuvinte, au fost furate toate instalaţiile. În ceea ce priveşte alimentarea cu gaze naturale, acest deziderat este de domeniul fantasticului, atâta timp cât pe holurile blocului se face foc la greu. În aceste condiţii, doar Divinitatea mai poate face o minune!
Ciprian Bâtea