More

    Importurile necontrolate omoară legumicultorii autohtoni

    piata01

    Cultivatorii de legume din Satu Mare sunt din ce în ce mai descurajaţi de legislaţia din România, care nu intervine pentru protejarea producţiei de legume şi fructe autohtone. Mai mult, aceştia cred că de ani de zile ies în pierdere din cauza legumelor de import, care dictează preţurile în pieţele sămărene. Un alt lucru care îi nemulţumeşte este  dezinteresul din partea statului, care nu le acordă subvenţii pentru sprijinirea producţiilor. Chiar dacă în perioada aceasta pieţele sătmărene sunt aglomerate de cei care îşi fac aprovizionarea pentru sezonul rece, producătorii sătmăreni nu reuşesc să scoată profit.

    Afacere nerentabilă
    Pe tarabele din pieţele sătmărene se pot vedea în această perioadă legume de sezon precum castraveţi, gogoşari, roşii, vinete şi fasole verde, unele mai mari, mai frumoase, care atrag instantaneu privirea cumpărătorului, mai ales când acestea se pot cumpăra şi la preţuri mici. Pe de altă parte, se află alte legume, puţin mai scumpe, dar care poartă amprenta producătorilor sătmăreni. Din cauza faptului că statul nu îi susţine pe aceştia cu subvenţii şi nici nu limitează importurile, legumicultorii sătmăreni rămân cu producţia nevândută. Un producător sătmărean care se ocupă dintotdeauna de agricultură este dezamăgit de faptul că mulţi sătmăreni nu ştiu să aprecieze calitatea şi gustul în defavoarea aspectului: ”Lumea cumpără în general ce-i îndeamnă ochiul. Oamenilor le trebuie produse bio, româneşti, dar dacă roşia din import arată mai bine o cumpără, fără să mai ţină cont de unde vine sau cum a fost cultivată”, a afirmat producătorul sătmărean. Un alt sătmărean care cultivă în regim de seră şi vinde aproape zilnic în piaţă consideră că afacerea cu legume devine din ce în ce mai grea: ” Nu este o afacere rentabilă, abia dacă reuşesc să îmi scot banii necesari pentru cheltuielile casei, nu mă mai gândesc să fac alte investiţii. Fac agricultură ca să nu ajung să beneficiez de ajutoare sociale”, a declarat legumicultorul.

    Legumele străine, mai aspectuoase
    De asemenea, în procesul de cumpărare un factor important îl reprezintă preţul de achiziţie al legumelor, iar la acest capitol legumele din import  câştigă tot mai mult teren în faţa legumelor autohtone. Acesta este un alt motiv pentru care sătmărenii sunt tentaţi să le cumpere. De exemplu, roşiile poloneze cuceresc tot mai mult mintea consumatorului sătmărean şi asta din cauza preţului care este cu aproximativ un leu sau doi lei mai mic. Clientul nu ţine cont de faptul că pentru roşiile autohtone micii fermieri muncesc de zor şi până seara şi nu pot să le vândă la preţ de nimic, mai ales că nici statul român nu le acordă subvenţiile atât de necesare. Cu toate că roşiile sătmărene sunt mai sănătoase şi mai bune la gust, roşiile poloneze reuşesc să atragă privirile sătmărenilor.

    Sărăcia afectează aprovizionarea de iarnă
    În această perioadă foarte mulţi sătmăreni frecventează pieţele agroalimentare sătmărene în căutarea celor mai bune legume pentru murături. Cu toate că sezonul murăturilor a început, preţurile ridicate nu îi prea încurajează pe aceştia să cumpere legume.
    Cele mai căutate legume pentru murături sunt castraveţii, gogoşarii şi roşiile. ”Am venit de dimineaţă în piaţă crezând că voi putea găsi ceva gogoşari sau ardei ieftini, dar cred că din cauza ploilor din ultimul timp foarte mulţi s-au stricat, iar cei care au rămas sunt prea scumpi pentru pensia mea. Până la urmă cred că voi rămâne fără gogoşari anul acesta”, a afirmat o clientă din Piaţa Nr. 1. O altă clientă din piaţă crede că pe zi ce trece tot mai mulţi vor prefera legumele de import din supermarketuri. ” Acum e foarte simplu să mergi să îţi iei din supermaket murăturile, dar nu cred că sunt la fel de bune ca cele pe care le facem noi acasă, asta dacă o să ne mai permitem”, a subliniat sătmăreanca.

    Alexandra Ardelean

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE