More

  Judecătorii sătmăreni, nemulţumiţi de legea medierii

  jude

  Legea privind medierea a intrat în vigoare la 1 august 2013. De atunci se tot discută pe marginea acestui subiect atât în cabinetele de avocatură, cât şi la seminariile la care participă judecătorii. Cu scopul de a lămuri anumite aspecte ce privesc legea medierii, ieri la Judecătoria Satu Mare a fost organizată o conferinţă de presă în care au fost explicate de către judecătorii Crina Hotca şi Camelia Pop procedurile de punere în aplicare a medierii în materie civilă şi penală.

  Noţiuni elementare privind medierea
  Conferinţa de ieri din sala de şedinţe a Judecătoriei Satu Mare a debutat cu câteva noţiuni elementare privind medierea. S-a specificat încă de la început că înainte de deschiderea unui proces reclamantul este obligat să declanşeze procedura de informare privind avantajele medierii. Prin urmare doar şedinţa de informare este obligatorie, nu şi medierea propriu-zisă. Rolul legii medierii ar fi mai degrabă de a soluţiona aşa-zisele “procese false”. Judecătoarea Crina Hotca a specificat că 20% din procesele intentate au la bază cauze false care pot fi uşor rezolvate prin mediere. Un avantaj al acestei legi este şi faptul că cei care apelează la mediere plătesc doar jumătate din taxa de timbru care, de altfel, este destul de mare, dar şi că timpul de soluţionare a cauzei este mai scurt.
  În cea de-a doua parte a conferinţei de presă s-a ridicat problema celor care pot realiza şedinţa de informare asupra procesului de mediere. Conform celor spuse de judecătoarea Hotca, în forma iniţială a legii, şedinţa de informare o poate realiza mediatorul, judecătorul, procurorul, consilierul juridic, avocatul şi notarul. În această situaţie judecătoarea consideră că procedura de sancţionare nu îşi mai are rolul deoarece instanţa poate respinge cererea de chemare în judecată în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare. Dacă una dintre părţi refuză să se prezinte la şedinţa de informare i se poate aplica o amendă judiciară între 100 şi 1.000 de lei. În materie penală însă nu se aplică astfel de sancţiuni deoarece obligativitatea şedinţei de informare privind medierea nu este în vigoare.

  Mediatorul fără drept
  Un aspect important legat de legea medierii este cel legat de studiile şi competenţele mediatorilor. Cele două magistrate prezente la conferinţă s-au declarat nemulţumite de faptul că toţi cei care au studii superioare şi un master pot să realizeze cursul de mediator, fără să aibă cunoştinţe de drept, iar acest lucru reprezintă un dezavantaj în procedura de mediere şi bunul mers al acesteia: “Cum poate ca o persoană care e inginer  să fie mediator, iar un avocat nu? Sunt supuse medierii domenii destul de greoaie, care în practică pot fi rezolvate destul de greu fără un minim de cunoştinţe de drept”, a mai precizat judecătoarea Crina Hotca.

  Alexandra Ardelean

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE