More

  Noi facilităţi pentru pensionari la transportul în comun

  reducere

  În cazul în care Consiliul Local Satu Mare va aproba proiectul de hotărâre iniţiat de către primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, şi grupul de consilieri locali UDMR, începând de luna viitoare şi pensionarii beneficiari ai pensiei de urmaş, cu pensia lunară de până la 500 lei şi cu domiciliul în municipiul reşedinţă de judeţ, vor avea gratuitate pe autobuzele Transurban. “Având în vedere faptul că prin HCL151/27.06.2013 au fost acordate facilităţi numai pensionarilor la limita de vârstă, considerăm această hotărâre una discriminatorie faţă de cei care beneficiază de pensie de urmaş conform Legii 263/2010”, îşi motivează decizia edilul şef sătmărean.

  Facilităţi extinse
  Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, susţine în proiectul de hotărâre privind lărgirea ariei de gratuităţi pentru pensionari că  se impune extinderea acestor facilităţi şi în cazul persoanelor care beneficiază de pensie de urmaş. “Se acordă începând cu data de 01. 10. 2013 dreptul de călătorie gratuită pe mijloacele de transport în comun ale Transurban SA, pe raza administrativ teritorială a municipiului Satu Mare pentru toţi pensionarii limită de vârstă, pensionarii beneficiari ai pensiei de urmaş, cu domiciliul în municipiul Satu Mare şi cu pensia lunara de până la 500 lei”, se arată în proiectul de hotărâre.
  Reamintim că din data de 15. 07. 2013 au beneficiat de dreptul de călătorie gratuită pe mijloacele de transport în comun ale Transurban SA, pe raza administrativ teritorială a municipiului Satu Mare doar pensionarii de limită de vârstă, cu domiciliul în municipiul Satu Mare şi cu pensia lunară de până la 500 lei. Beneficiarii vor prezenta legitimaţia de călătorie însoţită de tichetul lunar eliberat de Transurban S.A. Cei găsiţi fără legitimaţii de călătorie valabile pe mijloacele de transport ale Transurban S.A. vor fi sancţionaţi conform H.C.L. nr. 33/2011. Tariful  pentru transportul lunar pe bază de legitimaţie, valabil pentru beneficiari, este valoarea unui abonament pe toate liniile, tariful se actualizează periodic prin hotărâre a Consiliului Local Satu Mare şi se suportă din bugetul municipiului Satu Mare.

  Cum se acordă facilităţile
  Potrivit proiectului de hotărâre supus aprobării Consiliului Local, se are în vedere subvenţionarea de către administraţia locală în cuantum de 100% a preţului unui abonament întreg valabil o lună pe raza municipiului Satu Mare pentru pensionarii la limită de vârstă, pensionarii beneficiari ai pensiei de urmaş, cu domiciliul în municipiul Satu Mare şi cu pensia lunară de până la 500 lei, 50% la preţul unui bilet întreg, pentru pensionarii la limită de vârstă, pensionarii beneficiari ai pensiei de urmaş cu domiciliul în municipiul Satu Mare, 50% la preţul unui abonament întreg valabil o lună pe raza municipiului Satu Mare pentru elevii înscrişi la unităţile de învăţămînt cursuri de zi, primare, gimnaziale şi liceale din municipiul Satu Mare, respectiv 50% la preţul unui abonament întreg valabil o lună pe raza municipiului Satu Mare pentru donatorii de sânge pentru perioada de o lună.
  Pentru solicitarea acestor subvenţii se va depune la Primăria Satu Mare o notă de fundamentare şi/sau documente justificative cu valoarea totală a subvenţiei diferenţă de preţ, care să fie însoţită de anexe privind elementele de calcul care să aibă în vedere categoriile şi numărul persoanelor beneficiare, totalul biletelor, abonamentelor şi legitimaţiilor eliberate pentru pensionari. Aceste subvenţii sunt aferente veniturilor realizate de societatea de transport, sunt considerate subvenţii aferente cifrei de afaceri şi sunt purtătoare de T.V.A., deoarece sunt legate direct de preţ.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE