More


  Pacea de la Ţebea

  =

  După felul în care a decurs prima parte a festivităţilor tradiţionale de la Ţebea, dedicate comemorării eroului naţional Avram Iancu, se poate spera că preşedintele Traian Băsescu a fost neinspirat când a decis să fie prezent în mijlocul celor aflaţi în sărbătoare. De altminteri, este bine ştiut că mulţi locuitori ai Ardealului şi mai cu seamă moţii nu îl au la suflet din motive pe deplin justificate şi bine cunoscute. Aşa se face că după momentul sobru şi solemn al depunerii coroanelor de flori, politicianul aflat încă în fruntea ţării, unde a revenit pe uşa din dos, s-a insinuat în mijlocul oamenilor adunaţi în jurul Complexului Istoric din localitate pentru a face celebra “baie de mulţime”.Numai că de această dată s-a dovedit un eşec. “Demisia”, “Hoţule”, “Jos Băsescu” şi inclusiv “Ieşi afară, javră ordinară” s-au auzit repetat din mulţimea inflamată, în timp ce aprig huiduitul îşi vedea de drum, înfruntându-le. Cei care ştiu că de fiecare dată asemenea momente sunt atent regizate şi riguros organizate au rămas într-o primă instanţă surprinşi că, înfruntând ostilităţile, Băsescu înainta printre oameni în altă direcţie decât în cea în care îl aştepta coloana prezidenţială de maşini. În cele din urmă, lucrurile s-au lămurit de la sine. După ce şi-a schimbat ţinuta festivă cu una lejeră, preşedintele jucător, alături de soţia sa, a poposit în cortul Primăriei municipiului Arad, unde era aşteptat cu emoţie şi simpatie de vreo 200 de persoane în extaz.

  Aşa s-a putut înţelege că “baia de mulţime” care a urmat acolo era de fapt cea care justifica prezenţa prezidenţială la Ţebea, importanţa sa fiind mult mai mare decât comemorarea lui Avram Iancu.
  Nu există dovezi, deşi s-a insinuat deja, că cei ce l-au huiduit pe Traian Băsescu au fost montaţi şi chiar finanţaţi de adversarii săi politici. Este însă cât se poate de limpede că petrecerea din cort a avut un scop politic determinant. S-a băut pălincă, s-au cântat cântece patriotice dar, în mod surprinzător, şi imnul PDL. Iar Băsescu, în vervă şi în centrul atenţiei, a fost ovaţionat cu dragoste neţărmurită de întreaga asistenţă. Dar, mult mai important, el a stat prieteneşte la aceeaşi masă cu preşedintele PDL, Vasile Blaga, cu primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, dar şi cu liderul PMP, Eugen Tomac. Este greu de crezut că după ce s-a dezis cu încrâncenare de PDL, Băsescu a acceptat pipa păcii fără să aibă un interes concret. Adică o alianţă pe dreapta între partidele lui Blaga şi Tomac sau cine ştie ce altceva. Nu este exclus ca Pacea de la Ţebea să devină momentul de referinţă al unei repoziţionări pe eşichierul politic românesc. Deocamdată imprevizibilă dar, oricum, imposibilă fără binecuvântarea strategului din Deal, care poate a şi gândit-o.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img