Începând cu anul 2014, pacienţii vor putea să îşi aleagă singuri medicamentele generice. Anunţul a fost făcut recent de Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, în cadrul unei dezbateri publice. Mai mult, ministrul susţine că acest proiect va aduce economii la costurile cu medicamente. Nu a durat mult şi au început să apară discuţii pe această temă, unii chiar suspectând că este vorba mai mult de urmărirea unor interese decât producerea unor beneficii pentru pacienţi. Nici la nivelul instituţiilor din Satu Mare discuţiile nu au fost ocolite, astfel că sătmărenii s-au împărţit în două tabere. Dintre sătmărenii care trec zilnic pragul cabinetelor medicale de familie şi pe cel al farmaciilor, tot mai mulţi sunt cei care, din lipsa banilor, aleg medicamentele generice.
Pacienţii aleg medicamentul dorit
Medicamentele generice sunt copii fidele ale medicamentelor originale, care ies de sub protecţia patentului, conţin aceeaşi concentraţie şi îşi fac efectul la fel de repede, cel puţin aşa susţin producătorii de medicamente, reuniţi în cadrul unei conferinţe la Bucureşti organizată de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România. Aceştia au afirmat că, pe lângă faptul că sunt mai ieftine decât cele originale, producţia mai mare de medicamente generice ar crea locuri noi de muncă, iar nivelul PIB-ului ar creşte. Cu toate acestea, atât la noi în ţară cât şi în alte state din lume, există voci care pun la îndoială acest lucru. Problema medicamentelor îi priveşte atent şi pe sătmăreni, care se prezintă de multe ori la cabinetele medicale de familie şi solicită medicamente mai ieftine sau, din contră, se plâng că medicamentele nu şi-au făcut efectul.
Doctorul de familie Vasile Blaga, membru al Colegiului Medicilor din Satu Mare, susţine că de multe ori medicii de familie sunt cei care sunt puşi între ciocan şi nicovală. Recomandarea unui medicament original în detrimentul unui generic şi invers depinde foarte mult de pacient: “ Am observat că unor pacienţi li se potrivesc mai bine medicamentele generice decât cele originale, dar de multe ori se întâmplă şi invers. După o consultaţie amănunţită şi o discuţie cu pacientul, îmi pot da seama de modalitatea de tratament”, ne-a declarat medicul Vasile Blaga.
Recomandările farmaciştilor
De câţiva ani buni medicii de familie scriu pe prescripţia medicală substanţa de bază din medicament sub denumirea internaţională, astfel că pacienţii se prezintă la farmacie, unde li se recomandă anumite medicamente care conţin respectiva substanţă. Părerile sătmărenilor sunt împărţite şi în privinţa acestei practici. Unii sătmăteni nu au încredere în farmacişti, ba mai mult au simţit uneori că aceştia le recomandă medicamentele mai scumpe. O sătmăreancă de 51 de ani îşi cumpără aproape lunar medicamente, dar face tot posibilul să le aleagă pe cele originale. “Eu aleg mereu medicamentele originale, chiar dacă sunt mai scumpe, ingredientele pe lângă substanţa de bază pot face diferenţa”. Un alt sătmărean consideră că medicamentele generice sunt potrivite pentru afecţiunile mai puţin grave:” Din păcate nu îmi permit de multe ori să îmi cumpăr medicamentele originale şi le aleg pe cele generice pentru că sunt mai ieftine. Pentru o simplă răceală nu are rost să îmi golesc buzunarul la farmacie, poate dacă ar fi vorba de o boală gravă”, spune sătmăreanul.
Raport cost – beneficiu
Un raport publicat de Asociaţia Producătorilor de medicamente din România arată că medicamentele generice au o mai bună penetrare pe piaţă, comparativ cu celelalte state europene. Doctorul de familie Vasile Blaga, susţine că preţul are o influenţă foarte mare asupra alegerii medicamentului, deşi sătmărenii ar trebui să ţină cont şi de problema medicală cu care se confruntă: “Sunt mulţi oameni care nu au bani, deci normal că vor prefera medicamentele mai ieftine, cu toate că eu sunt de părere că medicamentul generic nu îşi face aşa efectul ca cel original”, a mai spus acesta. Aceeaşi sursă susţine că în cazul medicamentelor oncologice şi psihiatrice, medicamentele generice nu le pot înlocui pe cele originale. Ministrul Sănătăţii susţine că prin acest proiect se vor face economii, însă unii medici sătmăreni sunt de altă părere. Aceştia cred că s-ar reduce din costuri doar teoretic, deoarece în loc de trei sau patru preparate se recomandă doar unul singur. Adunând preţurile celor patru medicamente generice se ajunge în cele din urmă la preţul medicamentului original. Industria farmaceutică românească înseamnă peste 20 de fabrici, care produc 1.500 de medicamente generice, cu vânzări anuale de 650 milioane euro pe piaţa locală şi circa 200 milioane euro la export. Conform unui raport publicat de Asociaţia Română a Producătorilor de Medicamente, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană privind cercetarea şi dezvoltarea de medicamente.
Alexandra Ardelean