More

    Sătmărenii spun un NU hotărât eutanasierii

    nu

    Asociaţia Free Life şi Asociaţia Puffi au organizat sâmbătă, începând cu ora 16.00, un miting împotriva eutanasierii în masă a câinilor fără stăpân. Protestatarii din tot judeţul s-au adunat la Satu Mare, mai exact în Grădina Romei, după care s-au deplasat în centrul municipiului reşedinţă de judeţ, punctul final fiind Piaţa 25 Octombrie. Potrivit noii legi adoptate de Parlamentul României, câinii fără stăpâni vor fi eutanasiaţi în cazul în care aceştia nu vor fi revendicaţi sau adoptaţi în termen de 14 zile lucrătoare.

    Marş paşnic
    Circa 150 de sătmăreni şi careieni au participat sâmbătă la un marş paşnic împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân. Evenimentul a fost lipsit de incidente, mesajele fiind transmise autorităţilor prin intermediul pancartelor. La acţiunea de protest au participat activişti din întreg judeţul, o contribuţie majoră având-o Asociaţia pentru protecţia animalelor Puffi din Carei. La nivelul municipiului Satu Mare, Asociaţia Free Life a reuşit să sterilizeze 500 de câini, din care 250 de femele, fiind daţi spre adopţie 260 de animale. La Carei, în doar trei ani de când funcţionează, Asociaţia Puffi a reuşit să stabilească un veritabil record când vine vorba despre numărul patrupedelor sterilizate şi date spre adopţie. În doar trei ani, Asociaţia Puffi a reuşit să sterilizeze un număr de 673 de câini şi a dat spre adopţie, în baza unor contracte, un număr de 300 de animale.

    Legea nedreaptă, la presiunea străzii
    Preşedintele de onoare al Asociaţiei Free Life, Carmen Frăţilă, consideră legea ca fiind nedreaptă şi dată sub presiunea străzii. Conform aceleiaşi surse, se impune o analiză mult mai profundă a fenomenului şi să se acţioneze în consecinţă, dar cu foarte multă atenţie. “Este un miting împotriva legii adoptată de Parlamentul României care prevede eutanasierea câinilor în masă. O considerăm nedreaptă, o considerăm o lege dată sub presiunea opiniei publice, apropo de tragedia care s-a întâmplat la Bucureşti. Eu cred că ar trebui să stăm puţin la masă, să gândim logic, normal, omeneşte, uman în primul rând, despre cum se poate rezolva această problemă. ONG-urile sunt primele care doresc ca acei câini să nu fie în stradă. Deci noi dorim să nu fie pe stradă, nu vrem să-i vedem loviţi, accidentaţi, înfriguraţi, fără hrană. Lumea trebuie să înţeleagă că noi nu luptăm pentru ca acei câini să fie pe stradă, ci luptăm împotriva eutanasierii lor în masă. La fel cum sunt oameni buni şi oameni răi, la fel e şi la câini. O tragedie ca şi cea din Bucureşti este nedorită în primul rând de ONG-uri. Doamne fereşte de aşa ceva, dar de aici şi până la eutanasierea în masă a câinilor din România este un drum foarte lung. Din păcate în acest moment Comunitatea Europeană a auzit ce se întâmplă în România şi tot din păcate nu se va spune România – Hagi, România – Nadia Comăneci, se va spune România – hingheri şi uciderea câinilor“, a declarat Carmen Frăţilă.

    Problema este la sate
    Preşedintele Asociaţiei Puffi din Carei, Maria Ardelean, a declarat că principala cauză a acestui fenomen este în mediul rural. Mai exact, proprietarii de animale care le abandonează în mod iresponsabil, contribuind astfel la amplificarea acestui fenomen. Mai mult, astfel de fapte zădărnicesc eforturile depuse de asociaţiile pentru protecţia animalelor şi de autorităţile publice. “Problema stă în felul următor: până când în legislaţie nu se prevede obligativitatea ca fiecare proprietar de animal să fie responsabil pentru faptele sale situaţia va fi scăpată de sub control. Noi, Asociaţia Puffi, muncim în continuare, dar este o activitate foarte grea şi problema majoră este că noi trebuie să sterilizăm tot, inclusiv animalele din gospodăriile populaţiei. Doar atunci vom putea spune că avem o soluţie de compromis. Dar eutanasierea nu este o rezolvare, în niciun caz. Nu suntem de acord cu o astfel de măsură, fără doar şi poate! Avem un program bine definit de recenzare a tuturor câinilor de pe raza municipiului Carei, suntem sprijiniţi de Primăria Carei. Suntem undeva pe la 75% cu acest recensământ. Avem un plan foarte bine definit pe care îl vom finaliza prin 25 septembrie. Dar marea problemă este în mediul rural. Am avut o întâlnire cu autorităţile judeţene, şi îi mulţumim aici domnului prefect Eugeniu Avram, ocazie cu care am spus foarte clar că marea problemă este la sate. Oamenii trebuie responsabilizaţi, iar acţiunile de recenzare şi sterilizare a animalelor trebuie extinse, în mod obligatoriu, şi în mediul rural. Altfel nu vom putea combate acest fenomen”, a declarat Maria Ardelean.

    Silvia Spanciu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE